Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Юріївна Євланова

«Снаряд влучив у квартиру, двома поверхами вище нашої»

переглядів: 136

Олена Юріївна проживала у Маріуполі. Вона не відразу зрозуміла, яка небезпека загрожує місту і його мешканцям. Усвідомлення прийшло лише тоді, коли снаряд влучив у її під’їзд. Вони з чоловіком два тижні прожили у підвалі, і лише потім змогли виїхати

Мені 61 рік. Ми з чоловіком з Маріуполя. До війни жили дуже добре. Пропрацювали все своє життя, заробили собі пенсії. Але одного дня все змінилося. 

Ми до останнього не могли повірити в те, що відбувається, аж поки в наш під’їзд не прилетів снаряд. Він влучив у квартиру, двома поверхами вище нашої. Деякий час ми просиділи у підвалі, все ще сподіваючись, що цей жах закінчиться. Однак снаряди прилітали і в сусідні будинки. Тоді ми за п’ять хвилин зібрали документи і вирішили виїжджати.

Коли за селищем Моряків я побачила військового у російській формі, то ледь не втратила свідомість. Ми не очікували наступу з того боку.

Після двох тижнів перебування у підвалі чоловік захворів і побоявся їхати в далеку дорогу. Ми змушені були зупинитися у знайомих на Білосарайській косі. Вони прихистили нас і хоч трішки повернули до життя. Потім ми дізналися, що потрібно пройти фільтрацію для того, щоб поїхати в Україну. Кілька разів їздили в Мангуш, бо черга була така, що неможливо було пройти за один день. Після того, як заповнили всі дані, чекали. Зрештою поїхали в бік Запоріжжя. Серед поля у нас ледь не відібрали автомобіль. Нам дивом вдалося вблагати окупантів, щоб відпустили нас. Довго стояли у Василівці. До Запоріжжя приїхали опівночі. Я дуже вдячна поліцейським і лікарям, які нас зустріли і дали ліків, яких я дуже потребувала. 

Зараз скитаємося по квартирах. Не з усіма рідними можемо зв’язатися. Намагаємося хоча б щось дізнатися через інших про тих, які не виходять на зв’язок. 

Віримо, що перемога буде за нами. Тільки завдяки цій вірі і тримаємося. Здоров’я і сил хлопцям, які обороняють нашу землю.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя розлука з близькими окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій