Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Шатковська

"Складно розповісти спеціалістам про те, що трапилося"

переглядів: 10

В Україні на цей момент встановлено 303 факти сексуального насильства, зумовленого війною, повідомляє Офіс генерального прокурора України.

Але «ми досі не знаємо всієї кількості постраждалих», – каже Ольга Стефанішина, віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. За даними ООН, незареєстрованих випадків у 10, а то й 20 разів більше.

Про історії жертв сексуального насильства Радіо Свобода розповіли психологи, які працюють із людьми, що пережили злочини сексуального характеру.

Злочини сексуального характеру здійснюють і в російському полоні, розповідає Катерина Шатковська, психологиня Центру допомоги врятованим у Києві.

«Людина була в полоні. І вже буквально за два дні перед звільненням вона зазнала акту сексуального насильства у місці, де її утримували», – ділиться історією Катерина. За її словами, переживши сексуальне насилля, жертвам складно наважитися розповісти спеціалістам про те, що трапилося.

Складно розповісти спеціалістам про те, що трапилося

Катерина Шатковська, психологиня Центру допомоги врятованим у Києві

«Тут дуже важливо оцей поріг недовіри переступити, щоб розповісти. Для того, щоб людина почала говорити про такі речі, має пройти дві-три зустрічі, іноді чотири, щоб вона сама говорила. Іноді людина каже, «я не хочу говорити, але факт був». І ми розуміємо, що це для людини дуже травматичний досвід, тому працюємо у форматі «закритої рамки», коли людині необов'язково проговорювати саму ситуацію», – каже Катерина Шатковська.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2022 2023 2024 Текст Історії мирних жінки психологічні травми безпека та життєзабезпечення здоров'я перший день війни окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій