Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Сергій Миколайович Петик

«Село у нас розбите - цілих хат немає»

переглядів: 123

Сергій Миколайович повернувся до рідного села після деокупації і побачив, що його хату розбив снаряд від Урагану. Полагодити дах завадили обстріли, тому сім’я все ще залишається в евакуації

Я із села Новоселівка Оріхівського району. До війни займався сільським господарством, придбав собі техніку. 

24 лютого я якраз стояв на зупинці - збирався їхати до лікарні в Оріхів, а над головою пролетіли ракети. У нас тоді над головою за три години пролетіло 36 ракет - отак ми і дізналися, що почалася війна.

З 5 на 6 березня зайшли російські війська. Ну, щось їм у нас не сподобалося. Забрали в усіх телефони, підчистили погреби і виїхали.

Обстрілюють весь час. Ми поїхали літом, бо хотіли хоч якийсь урожай зібрати, а просиділи весь час у погребі. От і все. Найбільше мене вразило, що хлопці наші стараються, а вони лізуть, як саранча: немає їм ні кінця ні краю.

Отож ми і виїхали, хоч дома господарство було: і корови, і качки, і кури – все. Важко було лишати - ми те господарство стягували змалечку. Але прийшлося тікати, бо рашисти почали кидати міни – неможливо було вправитися біля хазяйства. Ні покормити, нічого. От таке життя у нас стало.

Як окупантів вигнали, приїхали ми додому - а там дах розбитий, ракета з Урагана стирчить у дворі. Стали перекривати дах - знов обстріли, та й знову приїхали сюди. Село у нас розбите фактично - цілих хат у нас немає. Ми заселили хлопців наших у свій будинок. Я допомагав їм ремонтувати техніку біля двору.

Зараз я в Запоріжжі з жінкою, батьки її також тут. Вони були також в окупації. Всі ходять, сумують за домівками, і невеселі. Мати моя також покинула свою хату.

Поки відпочиваємо після обстрілів, погребів. Я зараз по інвалідності пенсію отримую. Думав десь піти працювати. Ну нічого, потихеньку щось будемо думати. Може, дасть Бог, і повернемося додому.

Захід нам допоможе. Наші хлопці натовчуть пику тим нелюдам і ми повернемося додому - до свого життя, яке і було. Все буде Україна! Ми - на своїй землі. І нехай збирають своє нічого і їдуть свою тайгу пиляти.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новоселівка 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій