Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Аліна Вікторівна

"Руки-ноги нашого сусіда прилетіли в наш город"

переглядів: 144

Ми жили в Маріуполі на лівому березі. У 2022 році дочка з її чоловіком підписали контракт із ЗСУ. Я пенсіонерка. Сиділа з десятирічним онуком. 28 лютого 2022 року дитина планувала піти до школи. Навчання майже весь час було онлайн. До школи дитина не потрапила, бо 24 лютого до нас прилетіли перші осколки. 

По нашому місту бігали і ліві, і праві - хто завгодно. Було дуже страшно, коли летіли ракети. Коли о другій годині ночі піднімаєш дитину, кажеш: "Ходімо до підвалу". "Я спати хочу, холодно". Ось це страшно. Сиділи в підвалі тижнями безвилазно. Зовсім без сну. 

Ми сиділи в підвалі з онуком і з маленькою собачкою. І я затискала їй рота, щоб вона не загавкала і щоб не кинули нам в підвал гранату. Ми дуже боялись.

Найжахливіший епізод - це коли наш сусід, молодий чоловік, 35 років йому, напевне, вийшов на подвір'я підігрівати їжу на вогнищі для своїх діточок, і в цей час вибухнув снаряд. І коли його ручки-ніжки прилетіли в наш город, - ось це по-справжньому страшно! Його замотали в килим і поховали в городі. Це жахливо.

28 лютого у нас уже хліба не було. Єдине, що у нас був запас дощової води у приватному секторі. Ми двічі кип'ятили на вогнищі воду, пили. Запаси, як і в будь-якої бабусі-пенсіонерки, більш-менш були. 

Потім, коли вже почали тут ходити кадирівці, ми кричали. Страшно було, коли танк повертався у бік твого дому, і всі кричали: "Люди-люди! Там люди живуть!" Ось це страшно. Звук розвороту танка, певне, ніколи не забуду.

Нас вивозили кадирівці. І тільки тоді, коли нас донька знайшла, ми змогли повернутись через усю Європу в Україну. Вдома в Маріуполі залишився мій чоловік, дві собаки, два коти.

На даний момент я тільки потроху починаю відходити від стресу і жаху, який я пережила. Волосся повипадало, зуби розболілись, ноги теж. При будь-якому різкому звукові здригаєшся, спати ось я тільки нещодавно стала під снодійним. 

Я думаю, що навесні війна закінчиться. І Маріуполь повернеться. Бачу своє майбутнє з поверненням своїх дітей живими-здоровими і з об'єднання усієї родини. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло літні люди (60+) діти перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими Біженці окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій