Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександра Русланівна Рябовол

«Російські військові забрали мого вітчима»

переглядів: 196

Маленька Олександра пережила всі жахливі події, які відбувались у Маріуполі. Дівчинка була змушена з мамою покинути рідну домівку, щоб врятувати життя

Коли почалась війна, я була вдома у Маріуполі. Я з сім’єю жила біля заводу Ілліча. Коли його бомбили літаками, мені було дуже страшно, адже вони часто стріляли по житлових будинках.Наразі роботи не маю, основний дохід - це щомісячні виплати держави.

Одного ранку ми з мамою прокинулись від того, що у нас летіло скло з вікон, і будинок дрижав.

Коли ми прийшли до тями й вийшли на подвір'я, то побачили що у сусідки горить будинок.

Обстріли продовжувались декілька тижнів, майже щодня до когось із сусідів прилітали снаряди. Від цього були думки, що наступного разу й до нас прилетить.

У нас вже не було питної води, тому ми дуже раділи, коли йшов дощ. З цієї води ми готували їжу і робили чай. У нас не було можливості митися, тому що воду треба було берегти, а ще, тому що в будинку не було цілих вікон, а на вулиці було ще холодно.   

Мені дуже пощастило, що мої рідні залишилися живими. Але, на жаль, зараз ми живемо усі окремо.

Мені з мамою довелось виїхати з Маріуполя, після того, як у наш дім ввірвались російські військові. Вони забрали вітчима, довго розмовляли з мамою та забрали у нас усі телефони, ноутбук та комп’ютер. Вони дуже мене злякали.

Потім мама сказала, що нам треба як найшвидше виїхати. Брату довелось залишитися у Маріуполі з бабусею, тому що там проводили фільтрацію людей. Я дуже сумою за братом, але поки що ми не можемо повернутися додому.

Я була щаслива, коли ми з мамою в перше за довгий час побачили український прапор та наших солдат. Ми почали плакати.

Я навчалась і зараз вчусь у Маріупольській школі, тільки тепер онлайн.

Ми з мамою знайшли чохол з шолома українського солдата, на ньому було багато написів - ця річ нагадує мені про війну. На жаль, ми не змогли його вивезти, але надійно заховали. Коли ми повернемося додому, то віддамо його у музей.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими 2022 окупація фільтрація Анкета 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій