Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Даша

«Батьки думали, що сестра загинула в автобусі, який обстріляли»

переглядів: 598

Навіть тих, хто постійно перебував на мирній території, торкнулася війна. У Дашиній пам’яті залишилися звуки пострілів і військова техніка. Зараз дівчина в безпеці, але намагається не згадувати на майбутнє, жити одним днем, який навчилася цінувати у 2014 році.

Батьки думали, що сестра загинула в автобусі, який обстріляли

Війна для мене почалася так само, як для інших. Я відчула її через місяць, навесні 2014 року. Тому що спочатку це не дуже було видно, потім люди почали виїжджати в інші міста, переїжджати в іншу країну, їх залишилося дуже мало. Ціни в магазинах піднялися. Я зрозуміла, що все змінилося, коли сказали, що школи збираються українізувати, що не буде російських класів. Я навчалася в російськомовній школі, у дев’ятому класі. Було складно перебудуватися. Зараз вже не так складно, більш-менш звикла.

Можна сказати, мені пощастило, з усієї війни я бачила тільки військову техніку, що проїжджала повз. А ось батьки, коли їхали в Донецьк забрати сестру, довго стояли на блокпості, чекали проїзду й потрапили під обстріл.

Моя сестра навчалася в Донецьку й хотіла приїхати додому в Донське на автобусі, але запізнилася на нього. Плюс у неї телефон відключився. А потім ми дізналися з новин, що цей автобус обстріляли, у ньому загинуло багато людей. Через те, що не було зв’язку, батьки спочатку подумали, що вона була в цьому автобусі, тому що знали, що вона збиралася на ньому їхати...

Ми нікуди не виїхали з рідного села, живемо тут. Я відчуваю себе в безпеці, адже поруч зі мною рідні. Ми почали більше цінувати мирне небо над головою. Раніше, коли це бажали на день народження, то я не звертала на це побажання особливої уваги, а тепер стала замислюватися.

Війна навчила нас терпінню. А ще – розуміти людей і не так різко реагувати на всі ситуації. Бойові дії у нас, у Донському, не проходили, але сюди возили військових, вони тут навчалися. Звичайно, ми чули постріли.

Що я зараз хочу? Здобути освіту й поїхати за кордон у теплі краї. Я вже подорослішала й багато чого зрозуміла. Тому живу одним днем.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донське 2014 Текст Історії мирних молодь 2014 безпека та життєзабезпечення обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій