Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олексій Гнатюк

"Режисер постановки «Обличчя кольору війна» Олексій Гнатюк: «Наші актори грають самих себе»"

переглядів: 957

Олексій Гнатюк — режисер маріупольського театру «Концепція». Події, які пережив він сам і колеги-актори, лягли в основу вистави «Обличчя кольору війна», показаної по всій країні. В основі сюжету — свідченнях очевидців подій, що відбувалися в Маріуполі починаючи з 24 лютого 2022 року. Маріупольці, як і тисячі українців, довірили свої історії музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Моя історія, що таки наш театр «Концепція», який був у Маріуполі… Чотири родини. Наш театр став притулком для чотирьох сімей акторів. Ми тут проживали разом не на творчих майданчиках, а на нашій рідній сцені. Наш театр став притулком. Так нас об’єднало внутрішньо, так нас розкрило з різних моментів, і про це я хотів говорити. У критичних ситуаціях людина — кожна людина — діє по-різному. Кожен реагує на якісь зовнішні чинники. Кожен по-різному сприймає дійсність, те, що відбувається.

І ось у цей момент люди розкривалися. Проблеми, скажімо, нерозуміння ситуації, економія води. Гостро стоїть питання з водою, якісь санітарні норми, яких треба було жорстко дотримуватись, щоб не було антисанітарії в нашому театрі. Тому в нас колективно були походи до моря, ми набирали в пляшку воду й носили. Не кожен це хотів робити, наражаючи себе й членів своїх сімей на якийсь ризик. У принципі, декого абсолютно влаштовував бардак, скажімо так.

Головне — це притулок, а для мене це був театр, який я збирав по крихтах. Я створив його. Світло, звук, костюми — це те, що я збирав упродовж 15 років.

Для мене це було все, кожна статуетка. Моя актриса, коли спала, випадково впустила з Венеції привезену маску за 300 євро. Вона розкололася. Вона підходить до мене зі сльозами на очах, знаючи мою реакцію, каже: «Ну як? Як же так неакуратно?». У мене стільки пройшло глядачів, ніхто до неї… Ну, так сталося. І ось у цей момент я себе по-іншому пізнав. Я розумів, що для мене важливіша не ця маска, а все-таки її життя. Переосмислення за цей час. Були цінності, переосмислення якихось внутрішніх… навіть поняття самого себе. Я вів сам щоденник, коли перебував...

Я перебував із 24-го до 27 березня — власне кажучи, цей проміжок часу ми показуємо в нашій виставі. Тобто в будь-якому разі автор п’єси я, а потім я розумів, що буде дуже сильно, якщо хлопці допишуть самі свої монологи, бо це буде абсолютна правда. Це буде абсолютне занурення, і стовідсоткове занурення, і емоційно, і взагалі не буде запропонованих обставин. Я не редагував жодного монологу. Тобто те, що хтось хотів сказати. Кожен мав різне посилання. І в нас через це п’єса мала трансформацію кілька разів. Вона змінювалася через те, що в кожного своя історія. Щоб потім її в одну композицію зібрати, доводилося редагувати її шість разів. Моя мама, скажімо, — їй 70 років — вона дуже важко сприймає ту дійсність.

У нас згоріла квартира повністю. Ми про це дізналися лише в Бердянську. Актриса Ганна Лафазан повідомила: «Вибачте, ваша квартира повністю згоріла, ми повинні вам повідомити таку новину».

Це було, це історія, історія моїх предків, історія моїх фотографій дитячих, тобто я розумію, що це міг колись відсканувати. Прийти з роботи й зробити якісь скани. У цифровому форматі це було. Я нічого цього не зробив. І ось частина мого життя була стерта, тому для мене це… І мамі дуже важко, вона досі це важко приймає. Вона не приймає цієї дійсності, ну, коли вона бачить по телевізору якісь історії.

Я залишив, коли познайомився з музеєм «Голоси Мирних». Я показав, говорю: «Мамо, дивися, такі історії, не одні ми». Їй стає легше насправді. Вона слухає, плаче. Ну, як сльози — це теж психотерапія. Наша вистава — це одна з форм психодрами. Коли людина переглядає, вона проживає і на сцені, і сидячи в залі все це проживає, і їй стає легше. Тому для певних цілей наша вистава є ліками.

Ми маємо про це говорити, бо це наша історія. Люди мають знати, які наслідки можуть бути, якщо не бути патріотами.

Певною мірою це говорить про те, як треба в таких критичних моментах, знаєте, як науковий посібник, як виживати. Тому що коли я приїхав у Київ до сестри, я її чоловікові розповідав про те, як важливо генератор мати в будинку. Які важливі запаси, якісь консерви, бо невідомо, що ми живемо зараз у воєнний час і всі повинні готуватися до цього, бути готовими.

Ті ж освітлювальні прилади на сонячних батареях. Тобто ця історія — вона є не лише нашим болем про те, що ми розповідаємо. Це все-таки є частиною нас, насамперед нашого внутрішнього світу, нашої внутрішньої сутності. Актори — адже вони не грають, як зазвичай, запропоновані обставини, що пише автор п’єси, вони грають насамперед самих себе на сцені. І це дуже цінно.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Відео Історії мирних чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення робота Обстріли Маріуполя 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій