Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина Решетняк

«Розбили нас одразу першої ночі»

переглядів: 710

До війни ми жили добре, усе в нас було: і квартира, і робота. Ми не бідні, не багаті, середньостатистичні, можна сказати. В одну мить 11 липня ми залишилися без житла, без майна та без роботи. Розбили нас одразу першої ночі.

Ми жили на території школи-інтернату в Мар’їнці, там була і робота, і житло. Нашій школі й діткам-сиротам допомагав Рінат Ахметов. У нас там дві двоповерхівки та п’ять котеджів. Дах повністю [пошкоджено], вікна теж. У нас панельний будинок, ще в шістнадцятому році одна панель випала – значить усе, будинку кінець. І шість років нас туди не пускають. Ми навіть гадки не маємо, що там зараз.

Ми з мамою п’ять років жили в Максимільянівці та знімали будинок, два роки – у Мар’їнці. Але господарі продали будинок, і нам довелося шукати інше житло.

Ми першої ночі зразу виїхали, а потім удень я поїхала до подруги в Максимільянівку. Це дванадцятого числа було. Обстріляли одинадцятого, а дванадцятого я вже виїхала в Максимільянівку з мамою, а потім виїхали і мої діти. Хто куди поїхав: хто в Херсонську область, хто в Запорізьку, хто де зміг влаштуватися.

16 листопада померла моя мама. Син був у Харкові на заробітках, отримав там важку черепно-мозкову травму, і 4 грудня його оперували. Так що я перенесла листопад і грудень дуже важко. Зараз теж по лікарнях. А пенсія у мене 2200 гривень і плюс переселенські тисяча. Зараз я так живу.

Дуже багато людей залишилося без житла й без роботи. Усе, що в нас було в Мар’їнці – заводи, фабрики – усе розбите. Взагалі нічого немає, крім магазинів. Ми потребуємо допомоги. Ось я жила в Максимільянівці, а мої всі родичі тут, у Мар’їнці. І в 2016 році, особливо в січні, коли були сильні обстріли, усі родичі з’їжджалися до мене в Максимільянівку. У нас перебувало по 11-15 чоловік у будинку.

Мого онука вбили. Він сидів вдома з бабусею і пив чай. Снаряд влетів просто в будинок. Хлопчику було 9 років... Сестру дуже поранило. Костика вбило, а старшого Діму поранило, 18 осколків у хлопчика витягнули, а один ще залишився, не можуть витягнути ніяк. Після всього цього вони лікувалися в Дніпрі, їм допомагав Фонд Ріната Ахметова.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 2016 2021 Аудіо Історії мирних жінки пенсіонери діти 2014 2016 переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли втрата близьких втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари робота сім'ї з двома і більше дітьми літні люди (60+) малозабезпечені діти перший день війни розлука з близькими 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій