Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марина Запорожець

«Раніше були цінності заробити, а зараз – вижити»

переглядів: 679

Коли вперше на в’їзді в Донецьк, де Путилівський міст, сталася сутичка, коли обстріляли машину військову, тоді це почалося. Ми сиділи вдома й не висовували носа. Виходиш на вулицю, а там свистить над головою. І розумієш, начебто XXI століття... Але там дійсно війна. І ніхто нічого не зробить, коли прилітає. І у двір до мене прилітало, тут всюди було.

Будинок, слава Богу, не зруйнований, але пошкоджені дах, вікна. Тричі склили. Потім уже так зимували, клейонкою забивали, тому що скла в місті не було.

Раніше були цінності заробити, а зараз – вижити

Магазини не працювали. Взагалі нічого не було: ні світла, ні води.
Усвідомила, що життя одне, і навіть передати не можу, як це страшно, коли сидиш у підвалі й думаєш: «Прилетить зараз чи не прилетить, і де воно впаде?»

Маму осколками поранило. Вона була на вулиці, коли почався обстріл, а я в хаті. Моторошно, коли всі кричали, [вона] в крові, а ти не розумієш, наскільки сильно її поранило.

На той час електричка єдина рятувала. Вона їздила в Красноармійськ [Покровськ]. Був такий час, коли електричку обстріляли – і її скасували. Ми всі намагалися вижити. А розмови єдині відбувалися: що це таке? як це може бути? коли закінчиться?

Думала, що в Слов’янську, коли по телевізору стали цей жах показувати, що там і закінчиться.

Зараз, слава Богу, усе функціонує. Єдине, що нам до Донецька було 20 хвилин їзди на автобусі [добиратися], усі туди їздили на роботу. Тут, крім Авдіївського коксохімзаводу, підприємств великих немає. З роботою проблема.

Раніше були цінності заробити, а зараз – вижити

Ми відрізані від усього. Начебто і не в тюрмі, а в той же час живеш у цьому місті, як ізольований.
У безпеці себе не відчуваємо. Звикли, напевно, не звертаємо уваги. В черговий раз думаємо, що постріляли й заспокояться.

І ти нічого не зробиш. Від тебе не залежить нічого. Єдине, що страшно не за себе, а за дитину.

Мама говорила: «Збирайся й виїжджай». Я кажу: «Куди?» Тим паче, поїдеш, тут усе розкрадуть, рознесуть. Потім повертатися буде нікуди. І так ось сидиш, охороняєш. Звичайно, хто мав можливість, ті виїхали. Я не змогла залишити стареньку маму.

Раніше були цінності, щоб заробити, щось купити, а зараз – щоб вижити. Просто вижити...

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Авдіївка 2014 2021 Текст Історії мирних жінки 2014 зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я їжа 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій