За два роки повномасштабної війни на Чернігівщині та Сумщині разом загинули чи були поранені майже дві тисячі цивільних, як підрахували правозахисники. Майже щоденно місцева влада повідомляє про обстріли прикордонних населених пунктів. Але, попри небезпеку, люди продовжують жити в селах та містах буквально за кілька кілометрів від російського кордону. Матеріал Радіо Свобода.

На Чернігівщині жителі деяких сіл прикордоння через постійні обстріли змушені були виїхати з рідних домівок.

Тетяна – одна з тих, хто через війну покинув свою малу Батьківщину. Все життя жінка проживала в селі Грем’яч. Воно розташоване буквально на кордоні з росіянами.

«Спустився з бугорка – і ось вже Росія, – розповідає Тетяна. – Раніше туди, в російське село, пішки ходили. А тепер вони нас обстрілюють».

Щоденні обстріли рідного села не залишили Тетяні вибору. Заради дітей покинула все, що разом з чоловіком наживали понад 20 років: хату, господарство.

Раніше в російське село пішки ходили

Зруйнована хата

«20 років жив, щось будував, купував потрошку. Жили, просто жили ми. Працювали, щось робили, дітей ростили. А потім все це втратили. Приїхали на нове місце. Це нестерпно, коли ти прожив вже 20 років з сім’єю там, а потім все втрачаєш. Переїжджаєш і все починаєш спочатку».

Хата Тетяни поки що ціла. Про те, що відбувається в селі, жінка час від часу дізнається з телефонних розмов із сусідами-пенсіонерами, які лишилися в Грем’ячі. Будинки на околиці села майже всі зруйновані. Господарство ж Тетяни – ближче до центру. Жінка каже, що поряд з її хатою вже були прильоти, горіли людські обійстя.

Обстріли є – тривог немає?

"В Грем’ячі не лунають тривоги", - розповідає Тетяна.

«Там, якщо з танка стріляли, то чуєш, вже коли прилетіло, – каже Тетяна. – Касетні були точно і 120-міліметрові … Ми вже їх розрізняли. Артилерія, міномет, гранатомет. Це навчились розрізняти. І з літака пуляли. Коли по школі в Новгороді-Сіверському лупонули – літаки тоді були над нами в нашому селі. Ми думали, по селу будуть стріляти, а вони по Новгороду-Сіверському ракети запускали».

Раніше в російське село пішки ходили

Будинок, пошкоджений російським обстрілом. Чернігівщина

За словами Тетяни, в селі ще й досі лишаються діти. Більше десяти дітлахів різного віку. Є навіть немовля до року. Школа працює дистанційно, майже всі вчителі виїхали.

"Продукти в село доставляє місцевий підприємець. Ще один хлопець інколи привозить людям хліб. Він вже неодноразово потрапляв під обстріли", - розповідає Тетяна.

Ставлення змінилося?

Необхідність евакуації після двох років війни очевидна не для всіх. Місцеві пояснюють: нікуди їхати, та і грошей немає.

«Нема куди. Скажені ціни. Люди мов подуріли. Щоб якесь житло від влади – то нема нічого. Тільки красиво інтерв’ю роздають! Я коли ще мамі покійній шукала хату, приїжджала в одне село дивитись безкоштовне помешкання від влади. Так там клени на даху росли! Оце таке воно - безкоштовне житло. Туди я не знаю, скільки треба вкласти, щоб елементарне було світло, грубу перебрати. І люди не їдуть через це. У кого були які заощадження – то вже більш-менш пристойне по селах викупили. Але теж по завищених цінах. Кому війна, а кому…» – з сумом зітхає Тетяна.

Вона з дітьми переїхала не так далеко від рідного села. Поки що оселились в Новгороді-Сіверському. Це теж близько до кордону. Це місто, зауважує, також обстрілюють.

«Нас коли вивозили, почався обстріл, – згадує Тетяна. – Нам пів години дали, щоб щось завантажити в транспорт. Потім броники понатягали і поїхали».

В своєму будинку в селі Тетяна не була вже понад рік.

«Ото як вивезли – і все», – коротко каже жінка.

Про те, чи змінилось ставлення односельців до росіян за ці два роки, розповідає:

«Всі нормальні, адекватні люди все розуміли і бачили. А неадекватні … їх, може, 50 осіб на тисячу населення. Їх вже не переробиш. Вони при своєму були і, мабуть, залишаються. І їх вистачає не тільки у нас на кордоні. Вони усюди є. Я вже ж поїздила і бачила».

«Коли ми років сім тому поїхали до чоловікової сестри Лариси на ювілей, то вона кричала: «Ми за Росію, ми з Росією будемо». А нещодавно чоловік розмовляв з нею і каже їй: «Ти ж кричала, що ти за Росію!» То вона матом як поперла на ту Росію», – розповідає про своїх родичів із Новгорода-Сіверського чернігівка Валентина.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.