Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Сергіївна Шкварченко

«Поранену багатодітну маму ледве врятували з-під обстрілу»

переглядів: 595

Ірина Шкварченко рятувала своїх дітей від загибелі – намагалася покинути селище. Її син і чоловік були поранені уламками снарядів.

Ми жили мирно, дружно, нічого не підозрюючи, поки не прийшла війна. Потрапляли й під обстріли, все було.

Було таке. Я сиділа в сільській раді, розмовляла з жінкою, яка була у мене на прийомі. І тут жахливий вибух, на мене полетів комп’ютер. Я закрила будівлю, забрала печатку, крикнула всім: «Тікайте!» І побігла до школи, де були мої діти.

Поранену багатодітну маму ледве врятували з-під обстрілу

Там деякі дітки вже були опущені в підвал. Нянечки бідні схопили малюків і не могли таку кількість діток спустити в сховище. Я допомагала їх спускати, і тільки ми спустилися до підвалу, почався сильний обстріл. Діти пищали, верещали там.

Ще одна багатодітна мама, як і я, бігла до школи за своїми. Але дорогою потрапила під обстріл. Її ледь до лікарів встигли довезти, там артерію під колінкою перебило, її врятували.

У цей день ми швидко зібралися, відпустили собак у дворі, сусіди випустили всіх курей і качок, ми сіли в машину, схопили все що є, і поїхали. Зупинилися вже десь у Лисичанську. Я побачила, що у старшого сина посічена брова уламком, у чоловіка – борода.

Ми поїхали до Павлограда, побули там тиждень-два. І повернулися в селище, знову під обстріли. Скільки-то там ще побули, а потім був найсильніший обстріл, чоловіка не пропускали з шахти додому на блокпості, я кричала: «Вивези нас, вивези!» А він кричав, що його не пропускають. Це був, звичайно, жах! Страшно і важко згадувати.

Ми все-таки поїхали. Нас не було вдома довгих дев’ять місяців. У нас повідходила від стін штукатурка, підлога і вікна – від стін. У нас будинок на два господаря, на половині сусідів вилетіли вікна, а у нас зрушились рами і тепер дує з усіх щілин, як не замазуй.

Поранену багатодітну маму ледве врятували з-під обстрілу

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новотошківське 2014 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій