Самчук Євгенія

10-в клас, Здолбунівський ліцей №6 Здолбунівської міської ради Рівненської області

Вчителька, що надихнула на написання – Цехановська Алла Сергіївна

Чому бути українкою – це моя суперсила?

Українці – це великий незламний народ. З давніх-давен їх намагалися знищити і поневолити чимало разів. У 988 році великий князь Володимир охрестив Київську Русь, заклав фундамент у розбудову могутньої держави. Також Україна є спадкоємницею козацької держави. Козаччина – одна з героїчних сторінок української історії, коли наші предки постійно давали відсіч ворогам. Козаки були національними героями, які представляли українську душу і слово й боролися за нашу свободу. Саме про це писав нам у своїх творах Тарас Григорович Шевченко: „ Слава не поляже; не поляже, а розкаже, що діялось в світі, чия правда, чия кривда, і чиї ми діти “. Великий Кобзар своєю творчістю довів, що національна ідея – це те, що об'єднує нас у єдиний народ.

Наша країна багата на культуру та традиції, на видатних людей, має мелодійну мову. Саме мова відрізняє нас від інших народів, передусім від росіян, які намагалися і намагаються знищити українську мову. А мова – це код нації, немає мови – немає нації.

Про це у своїй поезії пише сучасна українська письменниця Оксана Забужко: „Солов'їну, барвінкову, колосисту – на віки – українську рідну мову в дар мені дали батьки. Берегти її, плекати буду всюди й повсякчас, бо ж єдина – так, як мати, мова в кожного із нас!“

Історія нашої держави налічує тисячі років, але тільки з 24 серпня 1991 року ми почали святкувати День Незалежності України. Саме за незалежність і свободу зараз бореться весь український народ та ЗСУ. Цим ми показуємо свій незламний дух, чим я дуже пишаюся.

Я щаслива, що я українка, у цьому моя суперсила.

Я пишаюся тим, що моє коріння походить від видатного українського письменника, журналіста, члена уряду УНР Уласа Олексійовича Самчука. Він був великим патріотом України.

Він і досі залишається маловідомим, тому що радянська влада віднесла його до списку „українських буржуазно-націоналістичних письменників“.

Саме Улас Самчук вперше розповів усьому світові про боротьбу за незалежність України і про голодомор. Це він описує в романі „Марія“, який вважається першим в українській літературі твором про голодомор.

На честь У.Самчука названо багато вулиць, йому поставлено декілька пам'ятників, відкриті музеї.

На жаль, 24 лютого 2022 року відбулося повномасштабне вторгнення російських військ. З цього моменту в нас настали нелегкі часи. І українці об'єдналися разом, щоб подолати ворога.

Ми своєю родиною теж робимо посильний внесок заради перемоги: плетемо сітки, беремо участь в акціях для допомоги ЗСУ, донатимо кошти, передаємо продукти харчування та медичні засоби, відвідуємо концерти українських співаків для підтримки ЗСУ.

Степан Бандера писав: „Самостійну державу може здобути собі український народ тільки власною боротьбою і трудом“. Думаю, що українці всього світу переконалися в актуальності його слів: „ І прийде час, коли один скаже: „Слава Україні!“, а мільйони відповідатимуть: „Героям слава! “.

Отже, потрібно любити і цінувати свою мову, культуру, звичаї , свій народ , історію – все те, що ми маємо завдяки нашим славним предкам. Нині на наших очах твориться ще одна героїчна сторінка української історії. Ми не повинні стояти осторонь, нехай кожен українець пам'ятає слова В.Чорновола : „ Україна починається з тебе “. Тож варто об'єднати свої зусилля, використати суперсилу всіх українців заради великої Перемоги і процвітання України!