Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександра Єськова

«Просто під нашим під’їздом замінували автомобіль»

переглядів: 776

У квартирі в Донецьку, де кожен сантиметр зроблений за власними кресленнями, на власний смак, ми з чоловіком прожили не більше двох років. Коли нашому маляті Філіпу було лише вісім місяців, ми змушені були виїхати – у Донецьку почалася справжнісінька війна.

Рішення про переїзд прийняли швидко. Тому були дві причини. Ми жили в самому центрі недалеко від парку кованих фігур, в епіцентрі всіх подій, – недалеко знаходилася будівля СБУ, міськвиконком й ОДА.

До того ж, за день до від’їзду біля магазину «Ізумруд» нас зупинили автоматники й попросили звільнити машину. Благо, з нами не було дитини. Як зараз пам’ятаю: я з усієї сили натиснула на газ, і ми поїхали, нахиляючи голову.

Потім замінували чийсь автомобіль просто під нашим під’їздом. Чітко було чутно, як усередині машини цокає механізм. Сапери більше шести годин займалися розмінуванням.

Ми зрозуміли, що залишатися в місті небезпечно. 26 травня 2014 року ми сіли на поїзд до Києва.

Багато хто тоді їхав на відпочинок, перечекати ситуацію. Із сумками, в яких тільки літні речі. Ми взяли курс на Київ, не відпочивати, а жити там і працювати. Зрозуміли, що ситуація не вирішиться ще довгий час.

Спочатку ми зупинилися в друзів на їх орендованій квартирі на Позняках. Нам виділили кімнату.

Через тиждень до друзів приїхали родичі з Харцизька, і в один момент у двокімнатній квартирі нас стало 9 осіб, із яких 5 дітей, вивезених з-під обстрілу. Про це дізналася господиня квартири й попросила нас терміново звільнити житлоплощу.

Але привід був не в тому, що ми «донецькі». Вона боялася, що через часте купання дітей у неї в ванній з’явиться грибок. Ми просили продовжити термін оренди до кінця літа, але жінка, до речі, мати двох дітей, була непохитна. Нам пощастило, одразу ж зняли однокімнатну квартиру в сусідньому під’їзді. Потім ми переїхали на Русанівку, де орендуємо житло і досі.

Наш будинок зараз у Києві. Тут ми себе реалізовуємо. Тут росте наш син. У Донецьку ми мріяли створити музей сучасного мистецтва, знайти меценатів, у нас були плани на десять років наперед, і ми працювали над тим, щоб реалізувати задуми. Але не встигли.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних жінки переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій