Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія

«Просинаєшся від «Градів», рахуєш, скільки впало, скільки долетіло»

переглядів: 591

Їздити працювати в палаючий Луганськ було дуже ризиковано, але Наталія робила це до останнього, поки її життя не стало під загрозою. Потім головною метою стало врятувати дітей.

В перші дні – це травень 2014-го, їздили на роботу, бо я ще в Луганську працювала в четвертій лікарні. Були вибухи. Ми потягом їхали і не знали, доїдемо чи не доїдемо. Потім у підвалах ховалися. Це жах.

Просинаєшся від «Градів», рахуєш, скільки впало, скільки долетіло

Під час обстрілів скло повилітало з вікон нашого будинку. Дуже багато було воронок. Жахливий вид. Ці блокпости, постійні перевірки… Спочатку була окупаційна, так скажемо, влада. Потім українські воїни. Ми намагалися допомагати, харчі носили на блокпости нашим хлопцям – вони раділи.

Постійно розмовляли про дітей: як, куди їм бігти, як звідси та куди відправити, щоб хоч їх зберегти. Це, думаю, основна мета тоді була. Тому що такі активні бойові дії були, що ми намагалися випхати дітей кудись на мирне поле.

Обстріли починалися – і не знаєш, чи добіжиш ти з роботи додому чи ні, потрапиш чи ні.

Хоча обстріли були ще довго, то більш, то менш, але таких активних, як спочатку, коли ти спиш і просинаєшся від «Градів», рахуєш, скільки впало, скільки не впало, скільки долетіло – таких вже нема.

Я постійно залишалася вдома. Діти переїхали, а у зятя були бабуся з дідусем. Біля автостанції хатинка була, і вони там дуже постраждали. Ми забрали їх до себе, але потім і нас дістало. Ми не переїжджали, в своєму домі були, тільки трішки вікна повилітали, а так нічого.

Десь 5 лютого 2015 року мені потрібно було прийти в Луганськ. Місто обстрілювали, активні були бойові дії. Дуже страшно було, лячно! Під мостом просиділа дуже довго, бо ні туди, ні сюди не можна було. Після того я дала собі слово, що жодного разу до Луганську не піду.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Станиця Луганська 2014 2015 2021 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення житло розлука з близькими 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій