Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила Рибальченко

"Прилетіло до нашого будинку тижня два тому. Але ми вціліли"

переглядів: 39

У шелтері для маломобільних та літніх переселенців у Дніпрі від початку повномасштабного вторгнення Росії допомогли тисячам людей. Хтось пробув у прихистку лише кілька днів, доки йому допомагали відновити документи й оформити «переселенські». Хтось – кілька місяців, бо потребував належного догляду, консультацій медиків чи операцій. Далі людей переправляють до безпечніших місць у центрі та на заході країни, а подекуди – і за кордон. Матеріал Радіо Свобода.

Прилетіло до нашого будинку тижня два тому. Але ми вціліли

Людмила Рибальченко

Людмилі Рибальченко 65 років. Вона з села Щербинівка під Торецьком. Прибула цього ж вечора, вже освоюється в палаті разом зі ще трьома жінками. Вибрала ліжко біля вікна, хоча милуватися пейзажем жінка не в змозі: у неї проблеми з зором. Жінка втратила доньку і останнім часом жила з 26-річною онукою та її родиною, однак онука тяжко захворіла, і опікуватися Людмилою поки нікому. Тому жінка наважилася на виїзд.

Прилетіло до нашого будинку тижня два тому. Але ми вціліли

Людмила освоюється в палаті

«У Щербинівці зараз по-різному: то бахкають, то не бахкають. Ховалися в підвалі. Онучка знімала будинок, то велика подяка тому дідові, господареві, що він позабивав всі вікна теплими товстими ковдрами – сам вигадав, щоб скло не летіло. Прилетіло до нашого будинку тижня два тому. Але ми вціліли. Дуже страшно було» – згадує Людмила.

Прилетіло до нашого будинку тижня два тому. Але ми вціліли

Вечеря в шелтері

Виїздити Людмилу вмовила онучка. «Каже: «Ба, ти ж бачиш, все ближче і ближче до нас війна». І я погодилася. Алінка наклала мені сумку одягу. Я кажу: «Нічого не клади, я на танці ходити не буду, заміж виходити не буду». Вона сміється… Речей взяла лише на перший час. Онучка мене не кидала, забере при нагоді. У мене діабет вже 17 років, із зором проблеми, бачу ледь-ледь, силуети. Що далі – невідомо. Додому хочу страшенно», – каже Людмила Рибальченко.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Щербинівка 2022 2023 2024 Текст Історії мирних жінки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій