Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Софія Федорюк

"Потрібно думати не тільки про себе"

переглядів: 173

Федорюк Софія, 16 років, 10-Б клас, Броварськи ліцей №10 

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Литовченко Світлана Петрівна

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

Четверта ранку… Телефон розривається від повідомлень… Це пишуть мої однокласники, але я не читаю. Просто вимикаю звук та йду далі спати. Лягла лише дві години тому, закінчувала підготовку до контрольної з біології. Перша думка з якою я прокинулась: «Чого вам не спиться, завтра ще контрольну писати». Поринаю в неспокійний сон. Через годину мама заходить до кімнати та каже фразу, яку я запам’ятала на все життя: «Соня, спокійно вставай збирай речі, почалась війна…»

Напівсонна я мало що розумію, машинально встаю та починаю звільняти рюкзак від шкільних книжок. Дивлюсь на на зошит з біології, який писала до пів ночі і розумію, що зараз це взагалі нічого не значить. Відчиняю шафу, бездумно збираю речі. А потім раптом починаю плакати, бо не знаю куди ми збираємося і як на довго покидаємо дім. І взагалі, чому я повинна тікати зі свого дому?! Голос мами приводить мене до тями. Розумію, що потрібно думати не тільки про себе. Моя маленька морська свинка в цей час дивилась на мене, не розуміючи що відбувається. Коли мама знову зайшла до моєї кімнати, я спитала: «Ми ж беремо Рейчел з собою?».

Стою над валізою. Що туди класти? Перше, що спало на думку - це теплі штани пакет з сушкою, корм для Рейчел. Я готувалась до найгіршого…

Зібравши речі, починаю судомно писати друзям та питати де вони. «Ми в безпеці» - на наступні місяці це стане найкращим, що я читала у своєму житті.

Сідаємо в машину…Нас забагато, як для звичайної поїдки. Але сусідка тьотя Іра зараз на роботі. Вона працює на телеканалі редактором. Мала вже давно повернутись, але до сих пір нема. Тому дівчатка їдуть з нами. Зараз це не обговорюється. Дорога кудись… Втеча з місця де я провела все своє життя, втеча з дому. Чому??? Дорогу я пам’ятаю не чіткими частинами, але було важко, і морально, і фізично. В Кам*янці навіть хотілося повернутися додому. Але потрібно було відвезти дівчаток до їхніх родичів.

Доїжджаю до міста в якому десятки разів була в якості туриста. Тоді я ще не знала, що Чернівці на довгі місяці стануть моїм новим домом. І родина, яка нас прийняла до себе жити стане нам дуже рідною. Чого тільки варті слова тьоті Люди, що ми для її дітей тепер як сестрички.

Я думала, що нарешті можна трохи заспокоїтись, адже всі в безпеці. Та за десять днів моя подруга перестала відповідати на повідомлення та дзвінки, й взагалі з’являтися в мережі. Я знала, що вона залишилась на окупованій території. Кожен день як ритуал: написати, подзвонити, не отримати відповіді… А потім ти бачиш це жадане «в мережі»! Серце обривається від хвилювання. П’ять хвилин розмови, руки трусяться і рідний голос, який я лише уявляла останні тижні. «Аж серце відлягло» цей фразеологізм я відчула на повну силу в ті хвилини.

Наше повернення з місто співпало з черговим «прильотом». Невже знову тікати?! Але тут нас чекав тато. Ми дуже скучили один за одним. Ми залишили ВДОМА.

Є події, які дають можливість дуже добре зрозуміти хто справжні друзі, а хто так… Що чужі люди можуть стати дуже близькими і рідними. Що «мирне небо» - це не порожні слова. Це слова омиті кров’ю і сльозами.

Сьогодні зранку знову лунають вибухи, невже знову тікати з дому…

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Бровари 2022 Текст Історії мирних діти психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій