Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олеся Мілованова

"Зрозуміла, що це останній сигнал – далі потрапляєш на підвал и все…"

переглядів: 525

Луганський обласний краєзнавчий музей двічі окупований. У 2014 році після окупації Луганська і навколишніх населених пунктів музей перебрався до Старобільська. На початку березня 2022 року це місто теж опинилося під окупацією. Тож музей вдруге відновив свою роботу на новому місці – тепер у Львові. 

Директорка Луганського обласного краєзнавчого музею Олеся Мілованова готувалась до повномасштабної війни завчасно. Зібрали експонати, ще до 24 лютого домовилися зі львівськими колегами про евакуацію до Львова. Але, коли російські війська були на підступі до міста, неможливо було знайти транспорт для перевезення експонатів.

Старобільськ дуже швидко опинився під окупацією. Олеся Мілованова з сином змогла виїхати з міста, завдяки українським військовим. Вони ж і подарували перший експонат для «колекції перемоги» Луганського обласного краєзнавчого музею – парашут зі збитого під Ізюмом російського літака СУ-25.

Поки Олеся Мілованова була в окупації, разом з директоркою львівського музею «Територія терору» Ольгою Гончар створили «Музейний кризовий центр». Допомагали працівникам інших музеїв на сході, які залишилися без грошей, їжі та ліків. 

Луганський обласний краєзнавчий музей було засновано у Луганську в січні 1920 року. В експозиції музею понад 180 тисяч пам'яток археології та етнографії, а також зібрання нумізматики, світлини, документи, твори мистецтва й побутові речі.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Старобільськ 2022 Відео Історії мирних жінки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення перший день війни окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій