Табацька Анна, Миколаївська гімназія №16, 9-Б клас

Вчитель, який надихнув на написання есе: Кучеренко Вероніка Григорівна

"Чому бути українкою - моя суперсила?"

Ми є. Були. І будем ми! Й Вітчизна наша з нами.

І. Багряний

Я недаремно обрала такий епіграф до своєї розповіді, адже ці слова Івана Багряного найбільше підходять до опису української нації. Наша незламність підсилює мене і дає наснаги для руху далі. Далі, у наше мирне та щасливе майбутнє. « Україна починається з тебе»,- ці слова людини, що вірила й боролась за незалежність нашої країни, – В’ячеслава Чорновола, і я завжди тримаю їх у пам’яті. Адже, що буде з країною, чий народ не пишається своїм походженням? Яка нація пережила випробування й залишилася незламною та чистою в своїй вірі? Хто так міцно тримається за свої національні погляди та традиції, як не ми? Нема в світі більш згуртованого та незламного роду. І ми кожен раз переконуємо в цьому не тільки себе, а й інших. Тих, хто хоче впродовж століть поневолити нас та знищити нашу ідентичність. Низки спроб викорінити мову та традиції, відвбрати в нас території та влади ніколи не закінчаться успіхом. Україна, немов полум’яна птиця фенікс, що постає з попелу раз у раз.

Я часто роздумувала, за що нам ці випробування, що тривають століттями поспіль. Що інших так приваблює в Україні? Особливо ці думки підсилює повномаштабна війна, що триває вже другий рік. Але завжди на протидію чомусь сумному знайдеться і те, чим можна пишатися. Мені одного разу спало на думку питання: «У чому все ж таки незламність духу і сила української нації?» І гадаю, вся справа в нашій історії. Я точно знаю, що історія твориться людьми, а не навпаки. Саме вони сприяють зміні ходу подій.

На одному з уроків української мови моя вчителька цитувала Шевченка: «Нема на світі України, Немає другого Дніпра»… Ця цитата запала мені в серце й пам'ять своєю глибиною думки. Якби у свій час Тарас Шевченко проігнорував потяг до мистецтва, ми не побачили б тих картин та поем. Адже з його творів ми взяли любов до України, крилаті вислови та завзяття й прагнення до вдосконалення нас та нашої Батьківщини. Загалом вклад Тараса Шевченка в культурний розвиток України незмірний. Зі шкільної парти ми знаємо настанови Великого Кобзаря.

Ми не забули й про фольклор. Вже й не злічити, скільки народних пісень та дум покладено на музику, усучаснено мотиви. Це неначе дає друге дихання витворам мистецтва минулого. Я дуже пишаюсь тим, що спадщина мого народу не кане в небуття, а продовжує розвиватися разом з народом.

Українцям завдячує не тільки Батьківщина, а й весь світ. Ще в часи козаків був придуманий перший підводний човен - Чайка, що страшив всю акваторію Чорного моря. Електротрамвай, рентгенівський апарат, вертоліт та опріснювач води - все це досягнення українців, без яких не можна уявити наше життя. Взагалі, в кожній сфері діяльності можна знайти талановитих та відданій своїй справі українців: чи то спорт, чи то наука або ж мистецтво та політика.

Ми не падаємо духом навіть у такий тяжкий для нас час. Сльозами горю не допоможеш, як нам всім відомо. Тому ми й далі намагаємось жити повноцінно. Я добре навчаюся в школі, щоб в подальшому вступити до університету й стати висококваліфікованим майстром у своїй майбутній професії та піднімати економіку України. Саме це я роблю задля перемоги. Адже під час війни у кожного свій фронт.