Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Андрій Гранкін

«Перший обстріл перевернув свідомість»

переглядів: 699

Комендантська година, блокпости, озброєні військові й обстріли – усе це порушило звичний плин життя Андрія Гранкіна. Сім’я поїхала спочатку у відпустку, а потім повторила долю сотень тисяч переселенців зі сходу України.

До війни я навчався в Первомайському індустріально-педагогічному технікумі, мені було 16 років. Коли почалася війна, технікум переїхав у Сєвєродонецьк, я теж туди переїхав. Там закінчив усі два курси й перевівся до Запоріжжя, доучуватися.

Пам’ятаю, що перші заворушення починалися не в Попасній, а в Слов’янську й потім Лисичанську. Саме було літо, ми поїхали на море в липні 2014-го, а потім родичі зателефонували та сказали: «У нас тут війна, якщо можете, не приїжджайте».

Ми поїхали на місяць до родичів на Західну Україну, а потім повернулися у вересні до Попасної. Перші відчуття, що відбуваються військові дії, з’явилися, коли ми побачили блокпости, озброєних людей, військову техніку. А перший обстріл буквально наступного дня трошки навіть перевернув свідомість.

Перший обстріл перевернув свідомість

Можливість вільно пересуватися в місті в нас була, але тільки (точно вже не пам’ятаю) з 6:00 до 21:00, потім була комендантська година. Видавали перепустки тільки робочим людям, які їздили позмінно на роботу. До їжі доступ був завжди, а ось газ часто перебивали, осколками пошкоджувалися труби. Це і газ, і світло. Я жив у приватному будинку, у нас була криниця, тому до води доступ був постійно.

Чи замислювався я повернутися до Попасної? Повертатися, швидше за все, не будемо, тому що ми й бабусю з дідусем забрали звідти, там родичів немає. А ось саме на Донбас хотілося б повернутися, може, до Луганська чи Донецька, але тільки якщо ці території назад перейдуть під прапор України.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Попасна 2014 2021 Текст Історії мирних чоловіки молодь 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення освіта 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій