Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Дмитро Богер

"Перший день військових дій я запам’ятав на все життя"

переглядів: 851

Ви пам’ятаєте Донецьк сім років тому? Процвітаюче, гарне місто на сході України. У парках біля фонтанів намагаються вловити веселку безтурботні діти, вболівальники з нетерпінням чекають футбольний сезон на «Донбас Арені», запах розквітлих дерев і запашних квітів. Тієї миті ніхто й подумати не міг, що відчуття спокою та щастя замінить жах бойових дій.

Війна на Донбасі повністю змінила світогляд людей. Те, що раніше здавалося важливим, про що думав і хвилювався, тепер здається такою дрібницею. Змінилося і ставлення до життя. Сьогодні найбільше хочеться жити в спокої поруч із рідними й коханими та бути впевненим, що нічого вам не завадить. Як це сталося сім років тому.

З родиною ми проживали в Донецьку. Життя текло своєю чергою, виховували дітей, розвивалися, була улюблена робота, могли в будь-який час побачитися з близькими та друзями. Тоді це здавалося звичайною справою. Але потім почалася війна. І все перевернулося з ніг на голову.

Перший день військових дій я запам’ятав на все життя. Усе почалося з обстрілів найбільшого на південному сході України Донецького аеропорту. Після цього мешканці бачили багато воєнної техніки, яка буквально стояла на кожному розі. Вмить місто, що розвивається, перетворилося на окуповану територію.

Ми не могли повірити, що наше життя раптово змінилося, і ми безсилі перед війною. Як бути далі? Що робити? Коли все закінчиться? Питань було багато.

Перший день військових дій я запам’ятав на все життя

Тоді ми з дружиною вирішили виїжджати з міста. Як і будь-який батько, для нас було головним забезпечити безпеку для дітей. Молодшому на той час був всього рік, найстаршому – три.

Під час вивезення сім’ї з окупованого Донецька довелося бачити бойові дії на власні очі. Стало зрозуміло, що вже ніколи життя не стане колишнім.

Сьогодні через воєнні події я не можу бачитися зі своєю сім’єю – батьками й сестрою.

До Маріуполя я приїхав у 2017 році. Потрібно було забезпечувати сім’ю, а в Донецьку роботи не було. Працевлаштувався на комбінат «Азовсталь» за спеціальністю. У прямому сенсі почав життя з чистого аркуша.

Незважаючи на все пережите, після закінчення конфлікту я повернувся б до рідного міста. Там продовжує жити моя родина, діти ходять до школи, займаються спортом.

Сьогодні, перебуваючи в Маріуполі, я відчуваю себе в безпеці. Але щасливому життю заважають бойові дії на Донбасі. Напевно, як і багато хто, я мрію, щоб закінчилася війна. І, нарешті, ми змогли виховувати дітей під мирним небом у рідній Україні.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти 2014 переїзд обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення робота сім'ї з двома і більше дітьми діти перший день війни Обстріл донецького аеропорту обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій