Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина

«Тато ледь не підірвався в полі на нерозірваному снаряді»

переглядів: 760

Війна для мене – це якась дестабілізація, страх, щось, що не має сенсу. Коли весною у 2014 році почали стягуватися війська, я  ще навчалася у 8 класі, мені було десь 13-14 років. Ніхто не знав що очікувати, була невизначеність і якась незрозуміла паніка в людей. Ніхто не розумів, що далі робити й куди діватися.

На власні очі я не бачила бойових дій, але добре чула обстріли по Маріуполю і його околицях. Спочатку ми ще не відрізняли що це: просто гримить десь і насуваєтеся дощ з грозою чи це саме постріли. Я багато що хотіла б забути, але на жаль, маю добру пам'ять. Хотіла б забути про початок конфлікту, про ескалацію, коли почали стріляти.  

У мене тато працює на полі.

Була ситуація коли він обробляв ділянку і мало не наїхав на снаряд, який просто ввіткнувся в землю, але був заряджений і боєздатний, і якщо на нього наїхати такою технікою, то рвонуло б.

Я пам’ятаю той день, коли тато приходить додому і розповідає: «Прикинь, я мало не наїхав, я одразу подзвонив, розповів всім, що така штука, приїдьте якось розрядіть і заберіть з поля, тому що люди працюють, можуть підірватися». І у мене були такі великі перелякані очі. Дуже добре, що він побачив і не наїхав. Тобто наче все добре, але для мене це була дуже стресова ситуація, напевне, одна з найбільших.

Раніше, до війни у мене не було такої спеціальної сумки з мінімальним запасом одягу та їжі, документами, грошима, а зараз є. Можна в момент обстрілу або якихось дій схопити її й побігти. Зараз ти постійно в якомусь невизначеному стані, думаєш, якщо щось буде, що робити…

І конкретно зараз ми себе не відчуваємо в безпеці. Ми перебуваємо в Маріуполі, він зовсім близько від лінії фронту. Водяне, Гнутове, Талаківка знаходяться за 20–23 км від нас.

Напевно, повністю в безпеці я б відчула себе, якби війна закінчилась і я перестала читати в Фейсбуці або по телевізору перестала бачити, що у нас загиблі, поранені, що був обстріл.

От коли все мине, коли цього не буде, тоді я буду відчувати себе в безпеці.

Мрію прожити довге життя, створити сім’ю, досягти високих кар’єрних показників, щоб не чула пострілів, щоб не було війни. Це мої мрії...

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 Текст Історії мирних молодь 2014 психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій