Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вікторія Комарницька

«Відправляєш дітей до школи і не знаєш, чи повернуться вони»

переглядів: 897

Ми жили приспівуючи. Зараз лягаєш – боїшся, і прокидаєшся – боїшся. Страшно дуже. У медпункт сходимо, в магазин зайдемо – і додому. Намагаємося менше виходити, страшно.

Відправляєш дітей до школи і не знаєш, чи повернуться вони

Їздять військові, обстріли бувають. За себе не боїшся, а за дітей дуже переживаєш. Ось скільки років йде війна, досі не віриться, що війна. Мені все здається, що це сон.

А страшно за дітей, тому що вранці відправляєш їх у школу й думаєш: приїдуть вони додому, не приїдуть? Їм в інше село треба. Їздить автобус, возить їх в Зайцеве, в школу, але коли перестрілки, автобус не ходить. За зиму добре, якщо вони місяці два відучаться. Тиждень вчаться, два тижні вдома. То автобус поламався, то перестрілки. Іноді чужі батьки привозять їх додому, тому що раніше намагаються зі школи забрати дітей.

16 липня 2015 року я була вдома. Ми були із середнім сином. Я бачила, як летіли снаряди незрозуміло звідки. Гупнуло... Син каже: «Мамо, комусь не пощастило». Потім другий снаряд – такий гуркіт! Дитина стояла й обмочилася на місці. Так добре потрусило нас. І це ми живемо Бог знає де, на іншому краї, але добре було чутно. Тоді чотири або п’ять снарядів поспіль летіли. Ми бачили це. А потім вранці середній брат приїхав, каже, що Сергія вбило.

Від вибухової хвилі всередині все потріскалось. Усе було завалено, все у крові було за хвірткою. Невістка каже, що він стояв біля хвіртки. Тут було маленьке накрите місце, вони влітку тут їли. Коли впав снаряд, його подробило осколками. Він у невістки запитав: «Люба, як ти?» Її привалило камінням, вона каже: «Я нормально» - «Ну а мені все, говорить, по-моєму».

Вона вилізла, відтягла його, він весь у дірках. У нього пальці були наскрізь пробиті, ноги... Він дихає, і з нього все вихлюпує [кров]... Приїхали військові. Вони його у швидку до блокпоста довезли, і він дорогою помер. Не встигли врятувати.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Жованка 2015 Відео Історії мирних
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій