Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Миколаївна Лисафіна

«Окупанти вигнали нас уночі на мороз - хотіли взяти в полон»

переглядів: 118

Мені 52 роки. У мене є чоловік і донька, яка пересувається в інвалідному візку. Ми живемо в місті Тростянець Сумської області. Коли повз наш двір їхали російські танки, ми фотографували й знімали їх на відео. За це окупанти вигнали нас уночі на мороз. Хотіли взяти в полон, але я виблагала, щоб вони не робили цього. Зранку за допомогою сусідів перебралися у таке місце, де б росіяни не знайшли нас.

Я дуже боялася тривалої окупації, бо донька потребувала ліків, а їх ніде було взяти. На щастя, обійшлося. Ліків вистачило до 26 березня, а напередодні наше місто деокупували. Потім волонтери привезли необхідні препарати.

В хаті було тепло завдяки газовим конвекторам. Ми мали запаси продуктів. Я навчилася пекти хліб.

По воду не ходили, бо жили біля блокпосту. Одного разу вийшли, а окупанти вистрілили в повітря й сказали більше не з’являтися на подвір’ї.

Після деокупації ми поїхали в село до свекрухи. Вона була перелякана й голодна. Ми привезли їй води та продуктів. А до нашого приїзду їй допомагали сусіди.

Я голова громадської організації для інвалідів, що має назву ТРОІ. Відразу після визволення міста з головою поринула в роботу: займалася забезпеченням підопічних ліками, продуктами й засобами гігієни. Окрім цього, наша організація допомагала ЗСУ: ми солили огірки, лущили горіхи й робили вітамінну суміш, в’язали килимки. Щодня робимо щось корисне. Попри інвалідність, наші підопічні працюють задля перемоги. Приміром, діти малюють для солдатів.

Зараз весь Тростянець волонтерить: люди плетуть сітки, печуть пиріжки, в’яжуть шкарпетки. Ми всі дуже чекаємо на перемогу! 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Тростянець 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода санітарія і гігієна непродовольчі товари люди з обмеженими можливостями літні люди (60+) їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій