Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Андрій Діхтяренко

«Вікно в купе було з кульовим отвором»

переглядів: 701

У журналістику я прийшов у 2000 році. Навчаючись на третьому курсі в медичному університеті на анестезіолога-реаніматолога, почав підробляти в проєкті «Вуличне телебачення». У 2006 році став головним редактором «Реальної газети». Напочатку 2013 року власник закрив газету, а я через півроку відродив проєкт вже як незалежне медіа, став його власником.

Вікно в купе було з кульовим отвором

Видання проіснувало недовго, зате яскраво. Ми одні з перших висвітлювали події на Майдані. Писали аналітичні матеріали.

Але при цьому не намагалися грати ні за тих, ні за інших. І до лютого газета «вистрілила» і вийшла на самоокупність. У мене почалася ейфорія. На жаль, тривала вона недовго, тому що вже в березні ми почали друкувати інструкції, як поводитися, якщо в Луганську розпочнеться війна... У травні публікували карти блокпостів, де йдуть військові дії, а де – спокійно.

А в перший місяць літа в редакцію прийшли непрохані гості – люди з автоматами. Але ми були готові до їхнього візиту, тому всю техніку встигли завчасно вивезти.

Люди, які захопили Луганськ, намагалася загравати з місцевою пресою і переманювати її на свій бік. Говорили, якщо ви будете працювати за нашими правилами, то вас ніхто чіпати не буде. Ще була парочка таких «співбесід», і я зрозумів, що потрібно виїжджати.

Працювати було небезпечно. Ми з командою працювали, де тільки можна було, але тільки не в редакції. Розійшлися по домівках, сиділи в парках, в кафе зустрічалися, обговорювали, як далі бути. У липні газета вже не вийшла. Колектив роз’їхався. І я розумів, що з’являючись в людних місцях міста, біля різних держструктур, кожен раз ризикую опинитися «на підвалі».

Я виїхав до Києва. Як то кажуть, встиг в останню мить вскочити в потяг. Потім, як відомо, залізничне сполучення було припинено. Як зараз пам’ятаю, вікно в купе було з кульовим отвором. До від’їзду двічі вдавалося здійснювати «човникові набіги» до Києва, потихеньку перевозячи речі. Із тих пір додому не приїжджав.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Луганськ 2014 Текст Історії мирних чоловіки 2014 переїзд втрата роботи безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій