У мене є дружина, діти, мати, теща, багато родичів. До війни працював у ліцеї майстром виробничого навчання, дружина теж працювала. Але з початком війни ми залишилися без роботи. У 2014 році у нас народилася дочка. Становище було важке, але якось пережили.

У 2015 році я підірвався на розтяжці, став інвалідом, а й це пережили. Усе нормально. У 2016 році у нас народилася друга дочка. Я тоді почав сезонно працювати в дитячому садку, в котельні. Ми розвели господарство і за його рахунок, а також завдяки гуманітарним організаціям, якось жили.

Зараз, напевно, найчастіше згадується те, що ми зовсім не цінували: тишу, спокій, можливість поїхати в будь-яку точку, куди хочеш. Тепер багато різних обмежень. Бракує того, що не цінували.

Обстріл був страшним, і ми зрозуміли, що війна добралася й до нас

Дуже запам’ятався серпень 2014 року, коли був перший масивний обстріл біля Новогригорівки. Тоді загинуло дуже багато хлопців. Обстріл був страшним, і ми зрозуміли, що війна добралася й до нас.

А потім була щоденна стрілянина, тижнями було відсутнє світло, в сусідньому Гранітному його взагалі не було місяцями.

У п’ятнадцятому році я відвіз дружину з дитиною до родичів у Маріуполь, вони там були якийсь час. У лютому [2015 року] оголосили перемир’я, стало тихіше, після цього забрав їх.

Сам я завжди був тут, тому що будинок і господарство не кинеш. У підвалі не ховався, не бачив сенсу. Лягав на підлогу, полежав 3-5 хвилин. Спочатку було страшно, а потім просто оглядаєш наслідки. Слава Богу, наш будинок не постраждав.

Найскладніший момент – коли була маленька дитина, а я кілька місяців перебував у лікарні. Спасибі друзям, родичам, допомогли. Перші два тижні за голову хапався, що робити, а потім якось нормально...

Ми отримували гуманітарну допомогу від Фонду Ріната Ахметова, Червоного Хреста та інших благодійних організацій. У 2014-2015 роках завдяки цій допомозі ми і прожили, як і велика частина жителів Донецької області.

Дуже хочу, щоб не було війни. Вона ніби як призупинилася, зменшила оберти, але однаково потрібно, щоб закінчилася цілком і все повернулося на круги своя.