Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Маргарита Вікторівна Мартинова

«Невдовзі мамин будинок згорів»

переглядів: 172

Маргариті Вікторівні з мамою вдалося виїхати з Маріуполя 21 березня. До цього вони переховувалися в підвалі. Після від’їзду вони дізналися, що згорів будинок, у якому знаходилася квартира мами 

Мені 55 років. Я з чоловіком і синами жила в Маріуполі, у Східному мікрорайоні, а моя мама – у Черемушках. Син – менеджер морських перевезень, чоловік – експерт з апаратів під тиском, а я була домогосподаркою, бо мене скоротили. 24 лютого чоловік з сином були у відрядженні. А ми з мамою – в Маріуполі. Так ми з нею там і залишалися до 21 березня. Перебували в підвалі залізничної лікарні. Сиділи без води, але дещо з їжі було. Нам українські військові принесли трохи продуктів. Спочатку в підвалі нас було приблизно 260 чоловік, а перед тим, як ми пішли звідти, залишалося близько шістдесяти. Хтось виїхав, а дехто пішов днем раніше до Мангуша. 

Ми з мамою вже й не сподівалися виїхати, але нам дуже пощастило. Пішли віднести речі з підвалу до маминої квартири, а потім збиралися йти пішки на Мангуш. Коли підійшли до будинку, побачили двох чоловіків, що стояли біля автомобіля. Як виявилося, вони збиралися їхати на Хмельниччину - ми попросилися з ними. У чому стояли, у тому й виїхали. До Вінниці добралися на третій день, бо проїхали, мабуть, із сотню російських блокпостів. Скрізь були руїни і затори. Ми були раді, що нас вивезли звідти, бо невдовзі мамин будинок згорів. Але наша квартира у Східному мікрорайоні, може, ще ціла.

Моя однокласниця отримала поранення, а її донька загинула під час виїзду з міста.

Мене здивували деякі сусіди, про яких раніше я була хорошої думки. Виявляється, що більшість людей так і не зрозуміла, що трапилося у 2015 році і чим все може закінчитися зараз. Серед нас у підвалі знайшлися такі, що вважали, нібито Маріуполь бомблять українські військові. А ще більше шокувало, що були й ті, які говорили: «От зараз виб’ють «нациків». Це було найстрашніше. Навіть вибухи навколо так не лякали. Люди пізнаються ось в таких ситуаціях. 

Чоловік з сином були в Ірпені у такій же халепі, як і ми. Зв’язатися  з ними вдалося 15 березня. Зараз ми разом мешкаємо у чоловікового батька у Вінниці. Але навряд чи тут залишимося. У Вінниці важко з роботою, і житло винаймати дорого. У Маріуполь теж, мабуть, не повернемось. Поки що чекаємо на перемогу України, а далі буде видно.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2015 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло робота літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій