Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олексій Миколайович Сирчін

«Не влучили у твій будинок – і добре, день задався»

переглядів: 735

Я народився й виріс в Авдіївці, від 1993 року працював на Авдіївському коксохімічному заводі. Активні бойові дії в місті почалися в серпні 2014 року. Коли почув свист мін, зрозумів, що все змінилося. Здавалося, що снаряд пролітає зовсім поруч, прямо біля сусідського будинку, а насправді такий гучний звук доносився здалеку. Спочатку всі ховалися зразу при найменшому обстрілі на підлогу, у підвал, у найближчий під’їзд.

Не влучили у твій будинок – і добре, день задався

Страшно, коли все навколо вибухає, незрозуміло куди і навіщо летить. А ти нічого не можеш зробити. Залишаються тільки думки: за що це? Чому воюють одні, а переживати все це повинні мирні жителі? Причому ми?

Дуже страшно за родичів, коли ти на зміні на заводі, де навіть можна сховатися й перечекати, а зв’язку немає. І ти тільки можеш дивитися на місто, через яке летять снаряди. І думаєш: хоч би ніхто зі стріляючих випадково не влучив у місто. Із пережитого дуже запам’яталася маленька дівчинка, під час обстрілу в найближчому під’їзді вона запитувала тата, коли все це закінчиться.

З околиці міста, із дахів дев’ятиповерхівок було видно Донецький аеропорт. На вулицю виходили рідко – на роботу, за водою або продуктами. А коли виходили, одразу дивилися, куди сховатися.

Питну воду набирали в баклажки із криниць, а технічну воду з часом стали привозити на пожежних машинах завдяки АКХЗ (Авдіївський коксохімічний завод), потім придумали вдосконалити БелАЗ – приварили до нього цистерну.

Через жахи війни, коли часто хтось був поранений або вбитий, саме життя стало знецінюватися, а смерть і зовсім стала майже чимось буденним. Раніше боялися кожного звуку, а потім позвикали. Не влучили у твій будинок – і добре, день задався. Змінилися пріоритети й новини, на які чекаєш найбільше: відновлення подачі електрики, води, і головне – щоб закінчилася війна.

Дуже багато жителів міста роз’їхалося майже зразу, у багатоповерхівці світло було щонайбільше у двох квартирах. Пізніше дехто почав повертатися, коли закінчилися гроші або не знайшли роботу. Але коли бачили, що в Авдіївці все набагато гірше, їхали назад. Коли відновили приміське транспортне сполучення, можна було періодично їздити в Покровськ, де було спокійно. Коли ми іноді виїжджали туди на пів дня, це було, як відпустка...

Зрештою, коли все накопичилося і вже не було сил продовжувати так жити, у 2015 році зібрали речі й переїхали разом із батьками. А за тиждень нашої квартири більше не було – влучив снаряд.

Три роки ми жили в батьків дружини, а потім вирішили переїхати до Маріуполя. У мене тут живе сестра, і коли я до неї навідувався, вирішив зайти на «Азовсталь» дізнатися про вакансії. Так і залишився. Зараз є впевненість у завтрашньому дні, спокій і тиша.

Люди звикають до всього, але щастя для всіх однакове – добре, що прокинувся, попрацював, що жива сім’я, що дружина поруч і діти в порядку, що немає жахів війни.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Авдіївка 2014 2015 Текст Історії мирних чоловіки 2014 2015 переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло робота внутрішньо переміщені особи
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій