Алевтина разом з рідними та дітьми зустріли війну в селищі Бузова. З самого початку вони не думали евакуюватися, бо в них був генератор і великий запас їжі та води. Але з кожним днем залишатись у селищі було все небезпечніше – поряд йшли запеклі бої, а російська танкова колона розстрілювала все навколо.

8 березня Алевтина з рідними виїхали з Бузової. Зараз вони в безпеці, в місті Бар Вінницької області.

Найстрашніше стало, коли пішли чутки, що орки почали ходити по вулицях

13 березня
Хроніки наших 18 днів війни (Бузова).

На сьогодні, на 18-й день війни, в мене накопичилося стільки коротких текстів, моїх відповідей друзям, колегам, знайомим на найбільш популярне питання «Як ви там?», що вирішила скласти їх до купи для власної пам'яті та згадки у майбутньому.

Перші вибухи я почула десь о 5 ранку 24 лютого, і з того моменту у нашій локації не було жодного дня і навіть години тиші, бо ми якраз опинились в «оці тайфуну» між Гостомелем, Бучею, Ірпенем, Макаровим, Березівкою та Бузовою, де з перших же годин точилися запеклі обстріли та бої. А з 27 лютого пропала електрика та зв’язок, і практично всі напрямки навколо Житомирської траси були заблоковані орками.

Найстрашніше стало, коли пішли чутки, що орки почали ходити по вулицях

Ми з самого початку не збиралися нікуди виїжджати, а через декілька днів стало просто небезпечно, бо орки на Житомирці розстрілювали приватні авто, і було вже декілька випадків загибелі людей.

У нас було достатньо запасів їжі та питної води, генератор, ціле озеро технічної води, тобто не було нагальної потреби ризикувати життям своїм та дітей, намагаючись вибратись з дому за будь-яких умов.

За два тижні нашого життя в осаді ми детально вивчили всі види озброєння з обох боків, бачили і підрив нафтобази у Василькові, і повітряні бої за Гостомель з винищувачами, що шниряли на бриючому польоті над самим нашим дахом, навчилися розрізняти за звуком постріли з усіх засобів ППО, артилерії та наземної техніки...

Просиділи в нашому домі, як миші, тиждень без електрики та можливості вийти навіть у власний двір.

Чи було страшно? І так, і ні. З часом ми звикли до бабахів, вже могли визначити, що це, з якого боку, як далеко, відлітає чи прилітає, і навіть вже знали «графік» обстрілів. Тобто здебільшого страшно не було, але весь час було дуже напряжно. Реально страшно було тільки декілька разів, один – коли сусіднє СТ через озеро від нас було обстріляно «Градом», і снаряди летіли прямісінько над нашим дахом.

Другий – коли над нашим домом зависав К-52 та обстрілював якусь ціль наших хлопців, і ми з жахом чекали отвєточку прямісінько до нас у двір.

Третій – коли повз нас йшла танкова колона орків, які розстріляли все навкруги, включаючи школу, пологовий будинок, еко-готель та весь центр нашого такого гарного села.

Найстрашніше стало, коли пішли чутки, що орки почали ходити по вулицях

Але, мабуть, найстрашніше стало, коли пішли чутки, що орки почали ходити по вулицях і будинках...

І тут ми, що залишилися майже одні на все наше СТ, та ще й з трьома дітьми.

Тому 8 березня, коли ми зранку прочитали меседж від нашого (одного з останніх, що там залишився) сусіда, що він, все ж таки, вирішив їхати, ми теж вирішили не гратися більше з долею, зібралися за півгодини і поїхали разом із ним, не маючи навіть гадки, куди саме ми їдемо.

Наші «любі родичі» з безпечного курортного Трускавця... Упс! Вони про нас просто забули. За перший тиждень жодного дзвінка, жодного меседжа: «Як ви?» Не кажучи вже про запрошення приїхати до них. Перше «Как дєла?» ми отримали звідти аж 3 березня. Так і хотілося у відповідь написати «Та нас вже нема, бл*ть!» Тому гордість не дозволила навіть повертати руль у той бік.

В результаті ми – двоє дорослих, троє дітей та два німця – опинилися біля міста Бар завдяки доброті та величезній допомозі з боку майже чужих нам людей. Пані Галино, пане Володимире, низький вам уклін!

Це правда, війна зриває маски та оголює почуття, і чужі люди стають рідними, а рідні – чужими.

Ми в безпеці. Діти вже не прокидаються вночі від роботи ППО. Я ще прокидаюсь о 3 ранку, за графіком перших бабахів. Багато питань: побут, школа, інтернет для роботи і головне – як надовго ми тут, коли зможемо повернутись додому. Але lets do it step by step...

Що мене найбільш вразило за ці дні? Звісно, це люди! З першого ж дня війни ми одержали стільки підтримки та добрих слів з усіх куточків світу і в себе в країні, а іноді від зовсім незнайомих людей! В перший же день нас запросили до себе наші друзі та партнери з Польщі, Литви, Греції, Німеччини, Великобританії. Дякую ще раз вам сердечно, любі мої!

Як багатодітна родина, ми можемо виїхати у повному складі, але наміру лишати свою країну в скрутний час, їхати далеко та надовго – такого в нас і в думках не було і немає зараз. Робити все задля перемоги, задля повернення на колії бізнес-процесів, підтримки економіки і продовження нормального життя всупереч війні, та якнайшвидше повернутися додому й відбудовувати своє життя, роботу, місто та країну – це основна мета. Та неминуча та найскоріша Наша Перемога!

8 березня – 8 квітня
Один місяць вже минув, як ми не вдома.

Ще 7 березня ми не збиралися їхати, хоч весь час біля нашого дому були обстріли, давно вже не було світла і зв’язку, і наші села вже більше двох тижнів були в окупації, а тих, хто намагався виїхати на трасу, рашисти розстрілювали з танків. Ми з дітьми добре тримались, туристичний досвід дав себе знати – підтримували режим, готували повноцінний раціон в наших туристичних каннах на вогні, навіть хліб пекли.

Якщо стріляли зовсім близько, готували не у дворі, а у каміні – ось як він нам згодився.

Вечорами, коли дуже сильно і поряд гатили, ми збиралися у нашому «бомбосховищі» – вітальні на першому поверсі, стіни якої зроблені з бетонних блоків, та читали з ліхтариком книги Дж. Даррелла. Чудовий квітучий острів Корфу уносив нас від реальності, а неперевершений англійський гумор автора давав змогу посміхатися.

Найстрашніше стало, коли пішли чутки, що орки почали ходити по вулицях

Але ж, коли 8 березня ми зловили смс від п. Богдана та Катерини, що й вони зібралися їхати, зрозуміли, що залишаємося в нашій локації майже одні, та ще й з трьома дітьми. І на той час поповзли чутки про «гастролі» орків в навколишніх селах. Збори зайняли 30 хвилин.

Їхали самі, не знаючи куди. Але, дякуючи Друзям та Рідним, ми зараз у безпеці та маємо змогу жити, вчитися та працювати.

Низький уклін вам, любі наші, за те, що знайшли нас та допомогли у найскрутніших обставинах, які ми навіть і уявити не могли в своєму житті.

Наш любий Дім, дуже за тобою скучили, сподіваємося, скоро побачитися. І хочемо побачити тебе саме таким, яким ти був на торічних світлинах, квітучим і мирним.

Історія з відкритих джерел.