Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катя

«Наша вулиця була розбита. Усі будинки ніби захворіли на вітрянку»

переглядів: 878

Привіт усім, мене звати Катя. Я живу в Торецьку. За останні п'ять років відбулося багато чого.

У 2014 році в моєму місті почалася війна. Часто стріляли. І ми – я і мої батьки – майже кожен день ночували в підвалі.

Влітку я поїхала в мій перший табір. Там було класно. В останній день мого табору зателефонувала бабуся і сказала, що до них у будинок влучили три снаряди. Один у гараж, другий у город, а третій у велику купу землі. Якби не вона, то в нас би вибило передню стінку будинку.

Коли я приїхала додому, мама пару тижнів забороняла їхати до бабусі. Минув час, і я поїхала. Наша вулиця була розбита, скрізь валялася земля, якісь недоноски, скло, дерева. Усі будинки неначе захворіли на вітрянку, були в цяточку. Майже в усіх будинках не було вікон і дверей. Наше місто навіть показували по телевізору.

Біля будинку в нас стояв міськвиконком. Він повністю згорів. Коли був обстріл, міськвиконком загорівся. Тато розповідав, як люди вистрибували з вікон.

Навіть тепер, коли я бачу цю будівлю повністю чорну й уже списану графіті, мені страшно. Тепер там підлітки лазять. І як їм не страшно?

Цього ж року в мене народилася сестра. На останньому тижні до пологів вона перевернулася, і мамі довелося їхати до Донецька. Коли вона народилася, буквально наступного тижня почали сильно стріляти – і ми на місяць переїхали жити до Бердянська. Ось таке бурхливе літо було 2014 року.

Правду кажучи, і не пам'ятаю вже, що відбувалося у 2015-2018 роках. Стріляли. Більше я мало пам'ятаю. Цього року майже не стріляли.

Звичайно, багато друзів і родичів повиїжджали й повертатися не хочуть.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Торецьк 2014 2019 Текст Історії мирних
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій