Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Олександрівна Момот

«Нам нікуди було ховатися»

переглядів: 776

Вулиця знаходиться саме на лінії [розмежування], тому я щодня все бачу й чую. За ці сім років ми вже стільки всього чули, що, напевно, можна [романи] писати.

Дах міняли, у дворі побито, так що нам вистачило роботи. Завдяки тому, що тут живуть дочка із зятем, вони мені допомагають, а якби ми з мамою були вдвох, не знаю, що б я робила.

У перший день війни я пішла у відпустку й на роботу вже не повернулася. Було страшно. На нашій вулиці тут взагалі був кошмар. Ми сиділи в будинку. А куди бігти? У нас такий підвал, що якщо я туди зайду, то назад не вийду. Робилося все на один день, а залишилося на все життя. Нам ніде було ховатися.

Разів зо два або три ми виїжджали в Максимільянівку. Приїжджала племінниця, у неї своя машина, і забирала нас. Ось ми і їздили. А так усі сім років сидимо на місці. Зайдемо в будинок, сядемо на дивані під стінкою та сидимо, поки обстріли не закінчаться. А куди було бігти? Гаразд, я ще молодий, можу кудись побігти. Але маму я не залишу й не потягну за собою. А вона сказала: «Я нікуди не піду».

У нашої сусідки хороший підвал зі сходинками. Коли було дуже страшно, я з горем навпіл разів зо два туди потягнула маму, і вона сказала: «Я більше не піду нікуди». Вона стара людина, і що ти їй зробиш? Так ми й залишилися у дворі.

Нам нікуди було ховатися

Зять один працює. Дочка з дитям пішла в декрет, моя онучка – «дитина війни», як то кажуть, їй у цьому році п’ять років. Вона народилася, і саме були великі обстріли. Дякую українським [військовим], вони супроводжували їх всю дорогу. Вони проїхали на машині в Селідове без зупинки, і ніхто їх не зупинив, я не знаю, що було б. Вони заздалегідь туди поїхали, бо коли вона народжувала, у Красногорівці і Кураховому [лікарні] були зачинені. Їй сказали: «Поїдьте в Селідове». Вона поїхала в Селідове і там домовилася.

Сталося так, що в неї почалися перейми. Зять побіг до хлопців, а саме був обстріл, йому сказали: «Сідай у машину та їдь, тільки не бери нікого по дорозі». Вони їхали по всім постам, важко було з породіллею. Але, спасибі, вони доїхали, усе нормально.

Життя змінилося. Жили спокійно, мирно, начебто нікого не чіпали, нікому нічого не винні – і раптом таке почалося... Якби раніше сказали, що таке буде, ми б не повірили нікому, що буде війна.

Мені здається, більшість у нас, у Мар’їнці потребує гуманітарної допомоги, незалежно від їх віку, тому що багато людей сидять без роботи. У мене, наприклад, є знайома сім’я. Вони ніде не працюють, тому що тут немає роботи. Чоловік десь підробляє, але це ж на день або два. А як далі жити? Я почала отримувати гуманітарну допомогу після шістдесяти. А ці знайомі молодші за мене. Моя дочка отримувала як багатодітна мама, у неї троє дітей.

Мені кажуть: «Чому ви нікуди не виїхали?» Я кажу: «Скажіть, а куди ми поїдемо? У мене старенька мама. І з чим я поїду? У мене є якісь мільйони? І нас хтось чекає? Куди нам їхати?» Ми як сиділи вдома, так і сидимо.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 2021 Аудіо Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери молодь діти 2014 переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я харчування дітей житло непродовольчі товари робота літні люди (60+) малозабезпечені діти перший день війни їжа 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій