Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Аріна Володимирівна Ірхіна

«Найстрашнішим був голод»

переглядів: 207

Я матір-одиначка, живу з чотирирічним сином. Є мама, вона зі мною. Зараз ми на підконтрольній українській території.  А мої родичі залишилися в Маріуполі. До війни я працювала, дитина ходила до дитячого садка. Було звичайне життя.

24 лютого, коли були перші вибухи, ми залишалися вдома до 2 березня. Іноді бігали до школи в бомбосховище. А з 1 на 2 березня була дуже складна ніч, було чутно вибухи ніби поряд. З 2 березня уже почалося серйозне бомбардування. Вже в ніч з 2 на 3 березня було влучання у наш будинок, там знесло дах, він почав провалюватися на другий поверх, а звідти на перший. Ми жили на першому. Утворилась дірка, стеля почала осипатися. Коли було затишшя, ми вибігали і дивилися, що там коїться. А вже у двадцятих числах березня у нас повилітали шибки, і 23 ми вже бігли на Сопине. 

Під час війни ми три тижні жили в бомбосховищі у школі. Наш дім був навпроти школи. Ми спостерігали, що сталося з будинком. Були такі сильні бомбардування, що школа аж дрижала, ніби зараз розвалиться. Можемо сказати, що школа нас врятувала. Вона цілою залишилася. Мамина п’ятиповерхівка повністю згоріла: десять під’їздів. Її вже знесли. Це Лівобережний район. 

Найбільші труднощі були з їжею. Ми жили в класі, кілька родин. Всі вибігали, готували на вулиці. Магазини були вже розграбовані, хто що міг, те звідти й виносив, машинами вивозили продукти. Везли до школи, свої родини годувати. Звісно, що ділилися, але не завжди. Бувало, що люди не дуже хотіли ділитися з тими, хто не міг роздобути їжу. Син просив їсти, ми з мамою плакали, не знали, чим годувати дитину. Люди здебільшого були добрі. Тим, хто з дітьми, допомагали, чим могли. Давали якусь тарілку супу, воду. Але було таке, що водою не хотіли ділитися, щоб вистачило на свої родини. Її здебільшого приносили чоловіки, а ми були без чоловіка. Ми з мамою могли не поїсти - давали дитині. Ми дуже боялися: якщо така ситуація триватиме понад місяць, то буде нічого їсти. Вдома всі запаси закінчились. Тому найстрашніше – це був голод. 

Над нами літали літаки. Ми боялися, щоб на нас нічого не скинули. На щастя, цього не сталося і всі вижили, ніхто не постраждав.

Ми чекали, коли дадуть зелений коридор. Три тижні ми на це чекали, а потім зайшли військові з боку «днр» і наказали нам вийти зі школи, бо має бути зачистка і ми можемо постраждати. Ті, хто був у школі, вибігали хто куди. Бігли переважно в бік Сопиного: там був блокпост і стояли автобуси на вивіз у бік росії, Новоазовська. Ними ми поїхали у Харцизьк. У нас особливого вибору не було. Ми їхали, куди очі дивляться. Зупинялися здебільшого у школах, у пунктах тимчасового розміщення. Ми побували в Таганрозі у такому пункті - там нам сказали, щоб ми обирали, куди їхати: до родичів або в ті міста, які приймали переселенців. Нам запропонували Самарську область, і ми потрапили в місто Отрадне. Нас, маріупольців, привезли туди спецпотягом, і ми там жили два місяці. А потім ми з сином і з мамою через волонтерів повернулися в Україну.

Уся ситуація була шоковою. Неймовірно було, що в 21 сторіччі таке можливо. Були люди, які прибігали з ранами, тому що їх поранило осколками. Всі молилися, просили Бога, щоб нас уберіг. 

Люди допомагали їжею, водою – це були приємні моменти. Люди згуртувалися і намагалися бути добрими один до одного. 

Здоров’я погіршилося. Психіка дитини постраждала, ми з мамою в депресії. Ми дуже сумуємо за родичами, які залишилися в Маріуполі. Ми не можемо туди зараз поїхати - на той бік ми не хочемо. Все це дуже сумно через те, що життя нас роз’єднало. Мама дуже сумує за своєю мамою, моєю бабусею, яка залишилася в Маріуполі. 

Ми носили дуже важкі сумки: що в один бік, що в інший. У мами тепер дуже болять ноги, вона зайвий раз не може вийти надвір. 

Я воджу дитину в центр ЯМаріуполь у дитячу кімнату. Син відволікається, і я разом із ним. На роботу ще не вийшла - не знайшла. У мене постійні депресії, я не можу зібратися з думками. Щодня ці спогади, переживання за родичів, які залишилися на окупованій території. Важко налаштуватися на спокійне життя. І чуже місто дається взнаки. Ми звикли до нашого міста, а тут усе чуже, люди чужі. Нам дозволили жити в гуртожитку. 

Ми чекаємо, коли Маріуполь повернеться додому. Хочемо жити в рідному місті, нас там чекають родичі. Сподіваємося повернутися додому, і там почнеться нормальне життя.  Думаю, що війна закінчиться цього року.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари робота неповні сім'ї діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій