Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Євгенія Скачкова

«Найбільше в світі щастя – це мир на землі»

переглядів: 316

Скачкова Євгенія, 14 років, КЗ «Кочетоцький ліцей», смт Кочеток

Есе «Один день»

Скільки існує світ, стільки існують війни. Світ ділити, переділяти, знову ділити… Жодна держава не існує вічно, то приєднується до чогось, то відділяється, то її знищують. Постійно на земній кулі йдуть війни. Кожен день помирають люди. Для всіх навіть співчуття не вистачить.

Що таке мир? Мир – це стан спокою і гармонії, період між війнами. Термін «мир» вживається як у значенні миру групами людей, народами й державами. В останньому значені «мир» не означає відсутності конфліктів, а згоду вирішувати конфлікти без застосування насилля, що й приводить до війни.

Більша частина етичних систем, зокрема релігійних, розглядає мир як позитивний ідеал. Найбільше в світі щастя – це мир на землі, коли по ній розквітають чарівні квіти, а люди живуть спокійно, земля не здригається від страшних вибухів, а діти вчаться, здобувають знання, щоб зробити наш край, наш дім, ще прекраснішим.

Так, мир – це добре, але що таке війна?! Війна – це озброєне протистояння. Але тільки цим не можна охарактеризувати війну. По-перше, це страх людей. По-друге, ненависть людей один до одного. По-третє, це повне руйнування міст, домівок людей, історичних пам’яток.

Протягом війни людина не відчуває щастя, яке відчуває від миру, бо знаходиться кожної хвилини на грані своєї смерті. Війна – жах, що охоплює людей, коли навколо не живі люди, а мертві.

«Працюємо, щоб мати вільний час, і воюємо, щоб жити мирно» (Аристотель).

Моя Україна не любить війн, вона не кривава. Це дуже добре, нехай хоч матері наші сплять спокійно. Але й такою терплячою теж не можна бути. Адже ми зараз не живемо, а існуємо, щоб не померти, а вижити. Це дико після стількох років цивілізації, при такому розвитку культури, при наявності такої історії. Так не може бути довго! Просто це проти природи. Адже існують світові закономірності.

Мабуть, ми переживаємо зараз сутужні часи. І не може бути, що ніколи нічого не зміниться. Зміниться обов’язково! Але, на жаль, наше життя на той час, мабуть, пройде.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2014 2021 Текст Історії мирних діти безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій