Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Юлія Баєва

«Треба було терміново рятувати дітей»

переглядів: 662

Багато років я пропрацювала в Донецькому аеропорту, незадовго до Євро-2012 пішла на пенсію. А влітку 2014 року із трьома дітьми змушена була тікати від війни. Шостий рік ми живемо «на хуторі біля Диканьки», про яку писав Микола Гоголь.

Війна залишила глибокі рани в душі, як ніби танк проїхався по пшеничному полю. На тлі поствоєнного синдрому я несподівано для себе почала малювати гуашшю. Ще відволіктися допомагає город, якого 10 соток.

Треба було терміново рятувати дітей

Ще до звільнення, у 2008 році, я взяла в прийомну сім’ю трьох дітей. Віті тоді було 8 років, його сестричкам – Ганнусі – 7 років, Лерочці – 5. Кровна дочка вже до того моменту жила окремо.

У 2014 році в мій будинок, в моє місто, в мою країну прийшла війна. 31 травня нам довелося залишити свій будинок в Ясинуватій і виїхати. Вирішили тікати після того, як війна підійшла дуже близько до нашого міста. Коли снаряд влучив у будинок моєї знайомої, багатодітної матері зі Слов’янська.

Вона і її 10 дітей дивом залишилися живі. На щастя, вони ночували в підвалі. Вибуховою хвилею вибило решітки на вікнах підвалу, тому сусіди змогли витягнути цю сім’ю з палаючого будинку. Я зрозуміла, що таке може будь-якої миті статися з нами, треба було терміново рятувати дітей.

Коли я написала в соцмережах пост про допомогу, відгукнулося 28 чоловік, яких я ніколи в житті не бачила. Ми вирішили поїхати до Білорусі, там я з трьома дітьми провела все літо. Думали, що їдемо всього на два тижні... Але довго в Білорусі ми не затрималися, переїхали в Полтавську область.

Додому я вже не повернуся. Я завжди буду пам’ятати Донбас – іноді, посміхаючись, згадуючи, а іноді і плачу. Але не повернуся.

На новому місці я з дітьми пустила коріння такої товщини, як стовбури дерев, які ми вже посадили. Переїжджати доводилося не один раз, але ніде я не відчувала себе настільки комфортно, як тут!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Ясинувата 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій