Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лідія Наумівна Попова

«Почали бомбити, то там горіло й розривалося дві доби»

переглядів: 483

У мене троє дітей, всі на пенсії, двоє на групі, одна живе в Україні, інший – не знаю де. Вони зі мною не спілкуються, син і дочка. Як чоловік помер вісім років тому, вони були на похоронах і більше до мене не звертаються. Не знаю, де вони.

Життя важке, хворію дуже. Живу одна. Життя було дуже важке. Ростила трьох дітей, все життя працювала дояркою, було дуже важко. Зараз отримую пенсію, можу хоч трохи собі купити поїсти.

Не маю ні кота, ні пса, нікого нема, один дім і все. Закуплю дрова на зиму, майже всі гроші витрачу. Що залишиться – те на продукти. Майже не ходжу, треба просити, щоб хтось щось приніс. Тяжко жити одній людині, яка собі ради дати не може. Можу тільки вийти на вулицю і там трошки посидіти.

Під час обстрілів весь час була вдома. Якраз чоловік помер. Куди мені було їхати? Гранати літали біля самого будинку, але не розривалися. Може, за два-три метри від нього падали. Я нікуди не ховалася, навпаки сиділа на вулиці. Сусіди кричали: «Сховайся кудись!» А я: «Помру – так помру». Погріб такий, що як там сховаєшся? І придавить від вибуху – то й не знайдуть, тому не ховалася. Так і живу вже вісім років.

Почали бомбити, то там горіло й розривалося дві доби

Одного разу годин в сім ранку чую: так бомблять, здається, що земля горить. Почали бомбити, то там стільки всього горіло, розривалося дві доби... Дуже всі перелякались.
Війна гірша, ніж я пам’ятаю, як німці наступали. Таке страшне було, що не передати. Так і до сьогодні. Як вечір – так бомблять, стріляють, снаряди десь летять. Бог його знає, що далі буде…

Коли нам давали допомогу продуктами, це було щастя для людей. Просили Бога за тих людей, які допомагали, щоб вони були живі-здорові, що про нас подумали.

За всі вісім років від дітей і дзвіночка немає спитати: «Мамо, як ти? Жива чи нема вже?» Ніхто не згадує. І виростила, і давала все. Працювала дояркою, чоловік чабаном. Його тепер нема, я одна й нікому не потрібна. Добре, хоч попрошу у сусідів принести коли хліба, коли ще чогось. На двох палках ходжу, не можу навіть води принести в хату. Живемо дуже важко, але живемо.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Старогнатівка 2014 2021 Текст Історії мирних пенсіонери психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я люди з обмеженими можливостями літні люди (60+) розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій