Бабакова Софія, учениця 11 класу Лисогірської гімназії "Мрія"

Вчитель, що надихнув на написання есе - Шукан Валентина Сергіївна

Моя Україна майбутнього

За своє існування Україна пережила безліч різноманітних  утисків, погромів, знущань, заборон, принижень. Полум’я війни  безжалісно котилося землями   рідної неньки крізь віки, лишаючи  по собі криваві рани, попіл  та зруйновані долі.  Голодомори, депортації, безліч суворих випробувань. Століттями  їй доводилося виборювати право на існування та незалежність.

На жаль, дуже тяжкою, сумною та болючою виявилася доля нашої держави та її людей. От і зараз ми з вами стали свідками нещадної загарбницької війни. Та, гадаю, наша місія - завершити цю епоху страждань і будувати позитивне майбутнє.

Як і більшість сучасної молоді в Україні, уже зараз я усвідомлюю, що ліквідація наслідків цієї жорстокої війни та відбудова країни після настання миру припаде саме на наші плечі.

І вважаю, що ми маємо поставитися до цього з величезною відповідальністю, адже від нас залежить майбутнє: наше, наших нащадків та подальше усієї України.

Поважна, демократична, сучасна, щаслива – так я можу описати мою Батьківщину майбутнього кількома словами. Але, якщо поміркувати й зануритися глибше, то я бачу Україну однією з найсучасніших держав світу. У моєму уявленні, наша країна в майбутньому стане набагато комфортнішою для життя кожного громадянина. Покращиться галузь медицини, невпинно розвиватиметься наука, модернізується система освіти. Надзвичайно важливу роль посяде раціональне використання ресурсів та розумна переробка відходів, а також фактична заборона випускати отруйні відходи заводів у повітря, адже від цього залежить екологія як країни, так і планети.

На мою думку, в Україні майбутнього ми зможемо ліквідувати корупцію та хабарництво повністю, як би складно це не було. Неодмінно відбудеться її розбудова, з’явиться багато нових підприємств та значно підвищиться рівень життя населення.

А ще я не можу уявити Україну без толерантного ставлення людей одне до одного, без поваги до прав та відмінного світобачення інших людей. Загалом, як ви вже зрозуміли,  мені хочеться бачити нашу країну успішною.  Для цього я докладатиму всіх зусиль  та намагатимуся робити  важливі кроки на шляху до її перевтілень. Звісно ж, щасливий розвиток подій у нашій країні не зможе відбутися без настання миру.

Та от, що ж означає це омріяне слово? Як вважаєте, з чим у більшості людей асоціюється мир? Я думаю, що кожен відповість: «Із припиненням війни». Звісно, це так, але сьогодні, хоча й живу під ракетними обстрілами, розумію, що особисто для мене мир – це не тільки про припинення військових конфліктів та бойових дій.

Гармонія в суспільстві, взаєморозуміння, взаємоповага й взаємопідтримка між людьми та країнами, можливість кожного почуватися вільним, щасливим та реалізовувати свій потенціал – ось що для мене означає мир. Перемога в реаліях сьогодення є величезною і найбажанішою  мрією усіх українців.

Мабуть, кожен із нас уявляв собі той самий день, коли наша країна звільниться від усіх нещадних ворогів, а країна-агресор повністю припинить напади на нас. Коли Україна переможе, найперше, що я зроблю – напевно, розплачуся від щастя, і водночас подякую Всесвіту, подякую всім, хто поряд, подякую тим, хто докладав зусиль, аби здобути перемогу.

І найважливіше – низько вклонюся нашим військовим, які мужньо вистояли в жорстоких боях, боронячи нашу Батьківщину, та усім захисникам, які загинули заради мирного  майбутнього  та положили свої душі й тіла за нашу свободу. Що ж далі? А далі я плануватиму своє щасливе майбутнє у вільній, незалежній,  стомленій болем війни Україні та зроблю все можливе для її процвітання.