Не всі з них були набожними й ходили до церкви в себе вдома – у містах і селах, які зараз стали «гарячими» точками України. Але для більшості Великдень був особливим днем – часом для зустрічей із близькими, родинних застіль, виїздів на природу. Цього року вони вперше зустрічатимуть Паску не вдома, а в шелтері у Дніпрі.

Заклад, який утримує «Восток SOS», наразі замінив рідну оселю більш як 20 втікачам від війни. Хтось із них виїхав з дому, прихопивши лише документи, хтось – вивіз домашніх улюбленців, а хтось – допоміг евакуюватися і сусідам.

Напередодні Великодня Радіо Свобода побувало в шелтері й записало історію 91-річної Віри Прохоренко.

91-річна Віра Прохоренко – із Соледара. Ця війна для неї – не перша. У дитинстві жінка вже бачила авіабомбардування й артобстріли. Коли розпочалася Друга світова, їй було вісім. Родина тоді жила на території сучасної Польщі, де народилися Віра та її молодша сестра Ніна.

На цвинтарі земля просіла через обстріли, так що і покійникам немає спокою

Віра Прохоренко

«Місто Тарногород, Люблінське воєводство. Звідти мої батьки, там я народилася і навіть в перший клас ходила в польську школу. Ту війну я теж пам’ятаю. Теж – у погребах сиділи. Німці стріляли, бомби кидали зверху», – говорить жінка.

Кілька десятиліть жінка прожила на Донбасі й пропрацювала гірничим інженером-маркшейдером, а після виходу на пенсію ще 10 років займалася підготовкою молодих кадрів. До початку повномасштабної війни господарювала в приватному будинку, який дістався їй від батьків: навіть уже в поважному віці обробляла 14 соток городу та квітник з улюбленими тюльпанами та гладіолусами.

На цвинтарі земля просіла через обстріли, так що і покійникам немає спокою

Побут мешканців шелтера

Кілька місяців вона пробула під обстрілами російських військ, без води й електрики.

«Як почалися обстріли – згори снаряди летіли то з шипінням, то зі свистом. Лежу на дивані – ніби в гамаку – так хитає. Вже влітку у нас не було – ні води, ні електрики, ні хліба. На всій нашій вулиці. А на сусідній вулиці був штаб українських воїнів. І в них – генератор. То ходила до хлопців заряджати телефон», – каже жінка.

З рідного Соледара Віра не планувала виїздити до останнього. Каже, не так давно у неї помер чоловік, хотіла доглядати за могилою. Лінія фронту відрізала її від сина: той хотів забрати матір до себе, в Горлівку, але не зміг. Евакуювали жінку українські військові.

«Заходить молодий хлопець, офіцер, каже: «Бабусечко, виходьте на вулицю з документами, будемо вас всіх вивозити». А я кажу: «А як же тебе звати, синку?». Каже: «Лютий». А сам на лютого не схожий, то його підлеглі так прозвали… На верхній поличці в шафі у мене було все нове, з етикетками, білизна, речі. Я схопила, що встигла, – у сумку, документи взяла – і вийшла. Нас – в машину, машина – воєнна. Дірки в кузові – мабуть, уже побувала під обстрілами. Повезли в укриття в Соледар, потім – до Покровська, далі – у Запоріжжя», – каже жінка.

У Запоріжжі жінка кілька місяців прожила в родині похресниці. Зрештою вирішила їхати далі, до Львова. У дорозі в неї стався стрибок тиску, з евакопотягу її зняли в Дніпрі й доправили до лікарні, а потім, підлікувавши, – знайшли місце в шелтері.

На цвинтарі земля просіла через обстріли, так що і покійникам немає спокою

Паски, які волонтери приготували для переселенців у шелтері

Зараз Віра готується до Великодня. Каже: він завжди був особливим днем для неї. Багато років поспіль ходила на нічне чування до церкви.

«Ще в дитинстві мені показали, як робити писанки. Воску не було – то стеарином. А відварювали в цибулинні. Обов’язково ходила в церкву, святила паску, яйця, ще й сир. Чоловік мене підвезе під церкву – і я там цілу ніч… На Паску, 2 травня 2021 року, помер мій чоловік», – розповіла вона.

На цвинтарі земля просіла через обстріли, так що і покійникам немає спокою

Побут мешканців шелтеру на Незламній

Повертатися жінці нікуди – у Соледарі розбита не тільки її хата, а й вся вулиця. Живе надією на зустріч із сином і молитвами за мир в Україні.

«Я люблю читати, але зараз не читаю, бережу очі, а то син приїде, а я його не взнаю. Він обіцяє приїхати, як тільки буде можливість. Вертатися мені немає куди. Каже сусідка – всієї нашої вулиці нема. А школу ще при мені спалили. При мені ще почали горіти хати, старі садки, дерева горіли, як свічки… Та все одно я хочу потрапити додому, хоч на згарище глянути. На цвинтарі земля просіла через обстріли, там у нас поряд дорога Бахмут – Лисичанськ, так що і покійникам немає спокою… З дитинства мене привчали, показували ікону: «Бог покарає». І я вірую і молюся – вранці й увечері, не тільки за себе – за всіх, за мир», – говорить Віра.

Шелтер на Незламній у Дніпрі був створений у вересні минулого року для переселенців, які опинилися в найбільшій скруті, – часто у них втрачені документи, немає родичів або рідні не можуть їх прихистити. Утримується заклад коштом благодійного фонду «Восток SOS». Організація оплачує оренду двох двоповерхових будинків, комунальні послуги й дві ставки адміністраторів, а також допомагає з харчуванням для пожильців. Зараз тут мешкає 23 людей, ще двоє мешканців – у лікарні.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.