Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Світлана Переверзєва

"На погребі двері стояли, їх просто вирвало"

переглядів: 96

58-річна Світлана Переверзєва загинула в Ізюмі під завалами свого дому, який зруйнували обстріли 8 та 9 березня 2022 року. Вона жила з мамою в приватному будинку. За три дні до трагедії туди переїхав також її молодший брат, який хотів бути поруч та підтримувати рідних. Усі троє родичів загинули.

На погребі двері стояли, їх просто вирвало

Світлана закінчила Харківський Політехнічний інститут, факультет автоматики та приладобудування. Деякий час працювала на Ізюмському приладобудівному заводі. В останні роки життя їздила на заробітки, доглядала людей похилого віку. Була пенсіонеркою.

Племінниця Вікторія згадує тітку милою та доброю. «Вона була дуже розумною, школу закінчила зі золотою медаллю. Усе, що вона робила, йшло від серця. Вона дуже любила природу. І, скільки її пам’ятаю, багато працювала», – сказала Вікторія.

У Світлани залишилися двоє дорослих синів. Із чоловіком вона познайомилася ще в інституті, прожили разом 10 років. Після розлучення Світлана мешкала з батьками, дбала про комфорт для них.

Колишній чоловік загиблої, Вадим, організовував її перший похорон. Він згадує, як побачив ущент розбитий будинок, у який вона вклала так багато свого часу й коштів: «Я йшов туди дізнатися, живі вони чи ні. Це було 15-го березня. Коли наблизився до хати, все стало ясно… Будинок згорів по вікна. Гараж теж ущент розбитий. На погребі двері стояли, їх просто вирвало. Тіла всіх трьох дістали з-під руїн і віднесли в погріб. Мішків не було, тому просто поклали, і все».

30 березня в Ізюмі запрацювала ритуальна служба. Тоді по місту почали забирати тіла. Світлану, її маму та брата поховали на стихійному кладовищі.

6 березня, за три дні до трагедії, частина сім’ї Світлани виїхала з Ізюма. Рідні згадують, що Світлана не хотіла покидати місто. На вулиці, де вона мешкала, більшість будинків уціліла, а на їхньому подвір’ї – кілька вирв.

19 вересня 2022 року загиблих Світлану, її маму та брата ексгумували. 8 лютого 2023 їх перепоховали поряд одне з одним. На прощанні Вадим мав фото ще 20-річної Світлани, сказав, що такою вона залишиться в його пам’яті.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Ізюм 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення літні люди (60+) перший день війни Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій