Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Софія Майстренко

"Виїхавши з того жахіття, у міста, де не було прильотів, розумієш, що ти начебто в іншій реальності"

переглядів: 155

Майстренко Софія

9-В клас, Ізюмський ліцей № 3

Вчитель, що надихнув на написання есе: Решетняк Юлія Миколаївна

Конкурс есе "Війна. Моя історія"

Я народилася в мальовничому місті під назвою Ізюм, що знаходиться на Харківщині. Жила собі звичайним життям зі своєю родиною, у своїй квартирі, що знаходилася в центрі міста на п’ятому поверсі. Ходила до школи, де навчалася і спілкувалася зі своїми однолітками. Завжди вважала, що живу у невеликому місті, але затишному, зеленому і гарному.

Але так сталося, що неочікувано для мене і моїх батьків (як напевне і для всіх людей нашої країни) прийшла війна. 24 лютого 2022 року – цю дату я і ми всі запам’ятаємо навіки. Це був початок повномасштабного вторгнення в нашу країну. У цей день коїлася страшна паніка, страх смерті охоплював усіх. З новин ми дізналися, що війна розпочалася з Києва і Харкова, у нас в цей день ще було тихо. Мама прийшла з роботи і почала збирати речі, документи. У батьків “розривалися” телефони. Так як ми жили у багатоповерхівці на останньому поверсі будинку, то ми пішли до бабусі з речами. У ці перші дні дорослі переглядали новини та читали будь-яку інформацію в інтернеті. До кінця я не розуміла всього жахіття, що розпочинаються для мене, моєї сім’ї і мого міста.

Ми зіткнулися з тим, що від людської паніки магазини були майже порожніми, банкомати – пустими, а в аптеках і на заправках були страшенні черги.

Перебуваючи у нашому місті, люди розуміли, що вже немає можливості виїхати у бік Харкова. Ми, як і більшість мешканців, до кінця не розуміли наскільки постраждає наше місто, тому нікуди не їхали. Почалось бомбардування нашого рідного Ізюму, я з батьками, дідусем і бабусею ховалися у сусідському підвалі. Ми вимикали світло, були постійно тепло одягнені. Другого березня мою маму викликали на роботу, готувати нашим військовим їжу. Вдома її не було добу, в цю ніч розпочиналось найжахливіше для нашого міста. Почались авіаудари по центру. Були влучання в багатоквартирні будинки, а також в школу, де знаходилися наші військові і була моя мама.

Авіаудари і удари з важкого озброєння продовжувалися до ранку. Нарешті я дочекалася свою матусю, але на вулицю було страшно виходити. Наступна ніч виявилася ще гіршою, ніж попередня, бо стали бити ще з більшою силою і частіше.

У той момент було дуже важко, сидячи в підвалі, не розуміли чи дочекаємось ранку.

Четвертого березня, тато зібрав нас, бабусю і дідуся, щоб виїхати з міста в село до його батьків. Село знаходилося неподалік нашого міста, але їхали начебто вічність. Першу ніч в селі, за весь цей час, ми нарешті виспались. Там ще було світло і газ. Але цей “спокій” продовжувався недовго. Через декілька днів зникло світло, а згодом і газ, і ось, знову почалось. Над селом – авіація. Згори ми спостерігали за нашим містом, як його продовжують бити, було видно дим у різних місцях. Дуже багато людей почали з’їжджатися в село з нашого міста і навколишніх сіл. Дорослі почали затуляти вікна в будинку, робити тушонку, запасатись водою, а також установили буржуйку у підвалі. Почалось бомбардування села. Щоночі ми вибігали з хати у підвал, а згодом лишались там спати майже до ранку. Сидячи в підвалі, ми прислухались до вибухів, які були неподалік. Сидіти там було дуже важко, бо хотілось рівненько лягти і виспатися. Трохи пізніше, від прильотів, у людей почали горіти будинки, зник мобільний зв’язок, ми не володіли інформацією. Мама з татом виходили на край села, щоб додзвонитися рідним і знайомим. Одного разу при черговій спробі дзвінків, батькам повідомили, що влучили в квартиру. Мені здавалося, що в той день все обірвалося, бо було дуже важко чути таку новину. Вмить у нас не лишилося нічого: квартира і гараж розбиті, а люди почали мародерити (виносити у нас останнє, що лишилось). По селу удари почались ще сильнішими і частішими, тому татко прийняв рішення їхати далі. Просидівши місяць в селі, на ранок ми запропонували бабусям і дідусям їхати з нами, але вони відмовилися, тому ми сіли в машину і поїхали в місто Чернівці, до знайомих, які виїхали туди раніше. Мені дуже важко було прощатися, бо не розуміла чи побачу своїх рідних ще коли – небудь. Виїжджати було дуже страшно, паніка охоплювала нас. По селу були страшенні вирви.

Все ж таки нам вдалося. Ми їхали три дні, бо усюди комендантська година, зупинялися в хостелах. Виїхавши з того жахіття, у міста, де не було прильотів, розумієш, що ти начебто в іншій реальності, бо люди живуть своїм життям без страху і паніки. Нарешті доїхавши, ми почали облаштовуватись на новому місці. У чужому місті було несолодко, дуже хотілось додому, але моє місто було в окупації.

Рік ми прожили на заході України. Нам зустрічалися дуже хороші люди, які всіляко допомагали, з якими ми і досі спілкуємося.

З початком цієї війни я зрозуміла, якими жорстокими бувають люди. Знаю одне, що напевне, ніколи я не зможу пробачити їм ту жорстокість, кількість руйнувань та смертей, яку вони заподіяли нам. Але, все ж таки, сподіваюсь на нашу перемогу.

Слава Україні!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Ізюм 2022 2023 Текст Історії мирних діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій