26 травня 2024 виповнюється рік з дня ракетного удару по психлікарні в Дніпрі. Тоді ракета армії РФ влучила в триповерхову будівлю – там був денний стаціонар для людей із психічними захворюваннями. На момент вибуху в закладі перебувало понад 20 співробітників і 40 пацієнтів. Частина споруди обвалилася. Четверо людей загинули, ще 32 були поранені.

44-річний Сергій – лікар-психіатр. 26 травня під час ракетної атаки на Дніпро він був на роботі, у себе в кабінеті, але збирався у відпустку. Розповідає: почув гул, вибух, а за мить опинився під завалами. Чоловік зміг вивільнити руку, намацав цеглину й почав стукати, щоб дати про себе знати. Це почув колега і покликав на допомогу рятувальників.

На мене впала плита, причавила таз

Лікар Сергій

«На мене впала плита, причавила таз. Цю плиту підіймало шестеро людей. Біль був жахливий. Відкопали й повезли в лікарню… Лікувався я місяців вісім. Мені поставили протез тазо-стегнового суглоба, зараз я з протезом. Десь ближче до Нового року я лиш зміг стати на ноги. Контузія – у мене сильно паморочиться голова. В оці знайшли уламок, його довелося прибрати. А на біль я вже й не звертаю увагу: весь час – біль», – говорить лікар.

Сергій отримав першу групу інвалідності, але зміг повернутися на роботу до лікарні. Робота, каже, неабияк допомагає йому самому не впасти у відчай.

«Хоч сам я психіатр, психологічно мені важко. Я був здоровою людиною, збирався у відпустку, і тут: раз - і все змінилося за одну секунду. Звісно, дуже підтримували колеги: щодня мене провідували в реанімації. Розмовляли, щоб підтримати. А вдома – дружина, вона теж психіатр. Вона провела зі мною «терапію», пару разів накричала, коли я казав, що не хочу жити... І син. 11 років. Я був лежачим – він мені дуже допомагав. Після восьми місяців самотності я повернувся на роботу, прийшов у суспільство – мені стало легше. Пішли пацієнти мої старі, нові з’явилися – і все закрутилося, це цікаво, це життя», – говорить лікар.

На мене впала плита, причавила таз

Психіатрична лікарня Дніпра, пошкоджена ракетою 26 травня 2023 року. Світлина зроблена у травні 2024 року

«Перемога буде, ми обов’язково маємо перемогти, у нас немає іншого виходу», – додає Сергій.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.