Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олексій

«Ми постаралися забути все як страшний сон»

переглядів: 1014

У пам’яті 23-річного Олексія Донецьк залишився містом, у якому було страшно перебувати, коли гуркотіли снаряди, що вибухають, а жителі постійно ховалися в підвалах. Його сім’я втратила свій будинок, але змирилася із цим заради спокою і щастя на мирній території.

Для мене, як і для всіх, війна почалася у 2014 році. Коли я почав чути постріли, побачив важке озброєння буквально в сусідньому дворі. Ми жили тоді в центрі Донецька. Але переїхав я в Маріуполь у 2016 році. І з тих пір проживаю тут. Тому війна для мене – це втрата старого будинку.

Саму по собі війну я не бачив, але добре відчував: тремтіли вікна й було дуже голосно. Ховатися не було необхідності. Я жив у центрі, там активних бойових дій і падаючих снарядів не було. Хоча ми постійно боялися, що нас якимось чином торкнеться обстріл або постріли. Тим, хто жив на околиці, доводилося постійно ховатися в підвалах від обстрілів.

Ми постаралися забути все як страшний сон

Ми виїхали й постаралися все забути як страшний сон. Я вже мало що пригадую і не хотів би згадувати. Запам’яталося, що їхали на машині через блокпости. Це було довго, виснажливо, а в цілому – нічого особливого. Для мене найважливішим моментом у той період став саме переїзд і зміна міста проживання.

Я якийсь час жив із бабусею в Донецьку. Потім, коли вирішили, що там нічого доброго не буде, і мені потрібно продовжувати навчатися, переїхав до Маріуполя, щоб вступити до Маріупольського державного університету. Успішно вступив, остаточно осів тут і втратив усі зв’язки зі своїм старим будинком. Мої родичі переїхали раніше, потім приїхав я, а потім вже і бабуся.

Повертатися в Донецьк після закінчення війни не планую. Питання: коли вона закінчиться? Невідомо. Повернутися хотілося б, але тільки за умови, якщо там встановиться українська влада.

Поки можна вважати, що ми втратили квартиру в Донецьку. Ну що ж, щось втратили, щось придбали... Життєвий досвід, так би мовити. Ми навчилися терпінню, навіть якогось смирення. Зате зараз ми живемо у своїй квартирі, більше не чуємо жодних пострілів, війна залишилася десь далеко і вже не відчувається. Така стабільність – це вже шматочок щастя.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2016 Текст Історії мирних чоловіки 2014 2016 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення освіта внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій