Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Аліна

«Я побачила, як бомбардують аеропорт»

переглядів: 662

Ми дома зібралися родиною. В нас був будинок, ми жарили барбекю, пили вино і раптом почули дивний звук. Ми піднялись на другий поверх будинку і побачили, як по вулиці їдуть танки. Так для мене почалася війна.

Ми виїхали в липні 2014-го. Я бачила «Гради», як їхали танки, техніка. Була історія драматична. Я їхала в басейн, який знаходився біля аеропорту. Поліція почала повертати машини назад, я була за кермом і побачила, як бомбардують аеропорт. Я почала дзвонити своїм знайомим, але зв’язку не було.

Ми почали готувати бомбосховище, облаштували його, запасалися продуктами. Будинок нещодавно побудували, життя було влаштоване. Батько в мене був літнього віку, діти. Ми почули історії про захоплення вокзалу, про вбитих людей, які лежали на вулицях. Підвал – це добре, але що буде, як когось поранять. І ми вирішили, що треба тижня на два виїхати.

Я побачила, як бомбардують аеропорт

Коли ми виїздили, діти поїхали ліворуч. А я повернула праворуч і повезла батька на Черкащину, це мамина батьківщина. Мій чоловік працював директором департаменту обласної адміністрації і залишився зі своїм колективом. Я приїхала на Черкащину, з Черкас поїхала на Київ, там і залишилась.

Я – професор, але тут потрібно було все починати спочатку. Чоловік довго не міг знайти роботу, була велика побутова невлаштованість. Ми все спродали і купили в Ірпені квартиру, але діти залишились без квартири, орендують.

Ми з чоловіком оформили статус переселенців, але відмовились від допомоги. Тато одержував фінансову допомогу. Він приїхав до нас, йому було 80 років. Він спав на підлозі, ми жили в однокімнатній квартирі. Коли я виїхала, в мене навіть грошей не було. Я стояла така пані в дорогому одязі в сільпо і плакала, бо була голодна. Тато приїхав, а в мене навіть тарілок не було. Ми жили на татову пенсію, поки я не знайшла роботу.

Найбільш болюче те, що в Донецьку залишилась могила матері, і з 2014 року я туди не можу потрапити. Мені це болить.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2015 2021 Текст Історії мирних жінки переїзд обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло робота внутрішньо переміщені особи Обстріл донецького аеропорту обстріли Донецька їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій