Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ніна Макарівна Григоренко

«Ми припинили реагувати на обстріли»

переглядів: 671

До 2014 року було краще. Жила я в сім’ї, діти були зі мною, онуки. Усе було нормально. Я ні про що не турбувалася, була в мене допомога, а зараз залишилася сама.

Усе почалося в чотирнадцятому році, але я точно не пам’ятаю, влітку чи коли, не пам’ятаю яке було число. Усе було нормально, потім раптом як загриміло! Ми не зрозуміли, що до чого.

Я не зрозуміла, що це: війна чи гримить грім. А потім мені вже розповіли: «Бабусю, давай швидко бігти в підвал, почалася війна». І ми усвідомили, що дійсно почалася війна.

Я зараз хворію, голова болить. У мене в будинку кухню розбили повністю. У городі впав і вибухнув снаряд, а кухня прийняла удар на себе. Пішла хвиля і в будинку вилетіли всі шибки, із даху злетіли гребні, полопався шифер.

Мені відремонтували дах, я ходила до міськради, у мене є акт. Будинок оглядали й фотографували.

Старший син поїхав у Росію, у нього дружина росіянка, жила в Нижньому Новгороді, і вони поїхали туди. А середній син у дванадцятому році раптово помер, не хворів, нічого. Я залишилася з молодшим сином. Але вони виїхали в Курахове, там пригляділи собі будинок, там досі живуть, вирішили купити там житло. А я залишилася тут сама, думаю: «Куди я буду тікати, їхати?» Так і живу.

Погано з продуктами, медикаментами. Я отримую дві тисячі гривень пенсії і щомісяця мені потрібно купити вугілля. Зараз уже вугілля закінчилося, нічим топити, сиджу в холодній хаті. Гроші всі йдуть то на вугілля, то на медикаменти. За продукти і не кажу, я про них і забуваю. Купиш лише один хліб, і все. Боїмося, щоб не захворіти цим вірусом. А безпека яка?

Я вже звикла до обстрілу, і якщо десь починають стріляти, уже якось не реагуєш на це. Думаєш, що начебто все і закінчилося.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 2021 Текст Історії мирних пенсіонери 2014 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення малозабезпечені обстріли Донецька 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій