Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга Гребенник

«Ми їхали машиною, і за нами вибухнули два снаряди»

переглядів: 679

Виїхали під вибухи снарядів і більше півроку жили в автомобілі Ольга Гребенник із чоловіком. Подружжя залишило в Луганську свій будинок, у який вклали кожну зароблену копійку. Зараз живуть в Одесі. Повернутися додому хочуть, але не знають, що їх там чекає.

Війна для мене – це жах. Ми не знали, що може бути така ситуація, я переконувала моїх земляків, що все пройде, політики домовляться, не буде того страху, що ми пережили. Я не вірила до останнього, поки не почалися бойові дії, і я своїми очима бачила все. Це жах.

Я пам’ятаю 2 червня 2014 року. До цього вже був занадто жвавий рух у Луганську, чого раніше не спостерігалося, для нас це було нове, страшне й незвичне. Усі боялися й чогось чекали. Ми виїхали з Луганська, коли там уже були бойові дії, літали снаряди, стріляли, повним ходом йшла війна, здригалася земля під будинком. Нас із сестрою чоловік вивіз в Одесу робочою машиною, він тоді працював далекобійником по Україні.

Це був кінець липня, місто ще було не закрите, але бомбили щосили. Були вже загиблі, зруйновані будинки, я бачила розбиті вітрини магазинів і кафе. Ми їхали машиною після 9 ранку, місто наче вимерло, ніде нікого немає. Ні людей, ні машин, ні собак. Іноді моталися маршрутки. Ми їхали, і за нами вибухнули два снаряди так, що машину аж підкинуло.

І ще одна ситуація запам’яталася. Ми заїхали в Донецьк, потрібно було документи віддати на один із заводів. Поруч був аеропорт, який постійно бомбили. І нам потрібно було перестояти ніч на цьому заводі, щоб віддати документи адміністрації заводу. Донецьк був темний, обірвані дроти, немає світла у вікнах, людей немає. Усе, як у фільмі жахів. Ми стояли на заводі, біля аеропорту, чекали, і о 4 годині ранку почалося бомбардування. Снаряди летіли на місто, не знаю звідки. Снаряди летіли над нами, машину підкидало, у мене була істерика. Три дні руки тряслися, я говорити не могла, постійно мовчала.

В Одесі ми з чоловіком жили в машині сім місяців, тому що в нас житла не було. У ній ми готували їсти, спали, милися, прали, їздили. Потім машину довелося залишити.

Нам трапилися дуже хороші люди, я людина віруюча і вважаю, що Господь послав нам їх. Одесити добре прийняли не тільки нас, а й усіх переселенців. Було багато допомоги і моральної, і матеріальної. Багато було роздано речей, продуктів, церкви допомагали православні, благодійні фонди в Одесі. Нас дуже підтримали. І ми зрозуміли, що потрібна така організація, яка б займалася переселенцями. І ми створили таку організацію. Було багато роботи. Одна жінка в Одесі допомагала нам 4,5 років, віддавала молоко, молочну продукцію для дітей, інвалідів, пенсіонерів, одиноких. Ми вдячні їй, низький уклін.

Ми зідзвонювалися з тими, хто залишився в Луганську. Зв’язок був дуже поганий, переривався через вибухи. По телефону було чутно, як вибухають снаряди. Багато хто виїхав, але багато і залишилося, вони не могли виїхати з різних причин. Не було світла, газу, готували на вулиці, на дровах, були саморобні грубки. Продукти позакінчувалися, магазини закриті. Кожен приносив свої продукти, що в кого було, і намагалися нагодувати хоча б діток і людей похилого віку, інвалідів.

Зараз у мене в Луганську нікого не залишилося з рідних. Усі рідні та близькі виїхали звідти на підконтрольну територію України, влаштувалися. Я вважаю, що я врятувала свою сім’ю, слава Богу! Ми всі разом, далеко від цієї біди, і з нами цього більше не станеться.

Хотілося б повернутися до свого дому. Ми перед війною відремонтували будинок, перекрили дах, усе зробили для комфортного життя. Попереду старість, щоб ми себе почували спокійно. А так ми просто закрили будинок і виїхали. Багато чого із собою тоді не брали, думали, повернемося. Не може бути такого безумства, яке триває стільки років. Зараз розумієш, наскільки це все серйозно й масштабно.

Усе, що нажито своєю працею, а ми прості робочі люди, які ці копійки збирали, щоб упорядкувати все, допомогти дітям, довелося залишити на невідомо який час. Це боляче та прикро. Такий вік – і залишитися без нічого. А попереду скільки нам залишається? Ми не можемо почати нічого нового. Ми розуміємо, що житла в нас свого не буде, програми всі молодіжні, пенсіонери туди не входять. Якщо й доведеться повертатися, то тому, що там наш будинок, це наше дітище, яке з трудом було зроблено.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Луганськ 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 2016 2017 2018 2019 безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій