Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена

«Ми документи досі тримаємо в пакетах»

переглядів: 686

До війни було краще, ніж зараз. Із дітьми можна було вийти погуляти ввечері, а зараз немає де, усе закрите. Синові буде 21 рік, скоро я бабусею буду. Вони в Курахове переїхали. Дочка ходить до шостого класу.

Сиділи добу в підвалі, поки все не припинилося. І в сусідів у підвалі сиділи по коліна у воді – ми саме біля річки. І сиділи там, і спали. Подушки і все, що хочеш, туди приносили, щоб тепло було.

...Веранда падає – підставили стінку з того боку будинку, щоб не впала. Ми живемо біля балки. Іноді лежиш на дивані, а як машина або автобус проїжджає, а воно тудух-тудух, і немов потяг проїхав.

Перший день точно я пам’ятаю. Було тихо, нормально. Ми вже лягали спати. Я тільки на диван – і як стрільнуло! Скло полетіло, я на підлогу вляглася і все.

Ми документи досі тримаємо в пакетах, якщо раптом що...

Звичайно, війна на нас вплинула. Зараз роботи не знайдеш. Навіть прибиральницею не влаштуєшся – продавці в магазині підлогу миють по черзі, щоб заощадити на прибиральниці. Роботи немає ніякої.

Чотирнадцятого числа ми більше доби просиділи в підвалі. Ми чули навіть, як воно пролітало – «ю-ю-ю-бах». Потім ми з погреба чули, як сусідам влучило, як тріщав шифер. Потім начебто припинилося. Чули, що люди виходили, але ми боялися вийти. А потім знову почалося. Ми сиділи всю ніч до самого ранку.

Потім світанок, тиша, і ми тільки в хату зайшли з ліхтариком, світла не було й полягали на одне ліжко в маленькій кімнаті.

Сусід наш сказав, що весь час, що стріляли, вони просиділи біля грубки, тому що там безпечніше.

У Мар’їнці зараз усі дороги в ямах. Нам потрібні вікна, тому що на одному вікні рами майже немає. Я її забила подвійною клейонкою, і ми так жили всю зиму.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 Аудіо Історії мирних зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій