Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Григорівна Зігоренко

«Ми досі не відчуваємо себе в безпеці»

переглядів: 627

Ми з чоловіком поїхали на машині в Донецьк за цукром. Це десь хвилин двадцять від нас. А коли поверталися, проїхали кілометрів зо два від поста, і почалися обстріли в Карлівці. У нас у Первомайському постраждав будинок, було пошкоджено дах і сарай. Були пошкодження не тільки у мене, а й у маминій хаті.

Велике спасибі гуманітарній допомозі, нам зробили дах, по нашій вулиці утеплили будинки.

У чотирнадцятому, п’ятнадцятому, шістнадцятому роках ми майже не вилазили з підвалу. Чоловік там отримав запалення легенів.

Коли після обстрілів наступала тиша, ми виходили на свій страх і ризик. Вибігали, готували їсти. Тільки чули хлопок – одразу тікали в підвали.

Я не могла нікуди виїхати, тому що в мене була старенька мама. Вона померла в вісімнадцятому році. Коли були сильні обстріли, ми могли перечекати їх у сусідніх селах.

У чотирнадцятому і п’ятнадцятому роках ми сиділи без пенсії, але потім її оформили. Зараз страх і жах, якщо десь починаються обстріли, все одно починається деренчання рук і ніг, всього. Раніше ми намагалися виїхати в Селідове туди і назад, у нас ходила маршрутка, ми могли там купувати продукти та приїжджати сюди. Згодом відкрилися магазини в селі, і ми якось перебивалися.

Ми навіть примудрялися тримати господарство, були гуси. Починався обстріл – залишали все господарство та їхали в Нетайлове. Так і жили постійно.

Ми досі не відчуваємо себе в безпеці. Буквально недавно були обстріли саме на лінії розмежування, а ми живемо від неї в п’яти кілометрах. Тому, коли починається все, нам тут невесело. У мене багато родичів живе в Донецьку, я мрію, щоб відкрилася дорога і можна було побувати в них.

Дуже погано зараз. У Донецьку був центр, там знаходилися лікарні, це було близько. Туди можна було дістатися за двадцять хвилин, поїхати в лікарню Калініна або Вишневського. Тут потрапити в лікарню складніше. А їхати далі до Костянтинівки або в Покровськ утратно.

Нам давали дуже хороші продуктові набори від Фонду Ріната Ахметова. Ми отримували гуманітарну допомогу й були йому дуже вдячні. Ця допомога нам дуже допомагала і продуктами, і увагою. У мене сестра Галя хворіє на діабет, їй допомагали. Хочу сказати велике спасибі всім небайдужим організаціям.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Первомайське 2014 2015 2018 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери 2014 2015 2018 переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) малозабезпечені перший день війни їжа розлука з близькими 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій