Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Олійник

«Чоловік після смерті брата замкнувся в собі»

переглядів: 532

Це почалося після першого обстрілу. Було страшно, дитині тільки виповнилося вісім місяців, і ми ховалися в підвалі. Це було неприємно, згадувати не хочеться.

Усе кардинально змінилося. 24 серпня буде три роки відтоді, коли вбило рідного брата чоловіка. Снаряд влучив у будинок – він після обстрілу прожив всього годину і дорогою до лікарні в машині швидкої допомоги помер. Йому було лише 33 роки, залишилося двоє діток.

Ми живемо на іншій вулиці. Тоді обстріл був біля школи, у центрі, і їм влучили в будинок. Брат чоловіка не встав з ліжка. Дружина і двоє дітей вискочили в коридор, її тоді трошки зачепило, осколками була розірвана нічна сорочка. А йому влучило в черевну порожнину, через рясну кровотечу він помер.

Чоловік після смерті брата замкнувся в собі

Чоловіка після цього ніби підмінили, він замкнувся в собі. Скільки років пройшло, а все одно залишилася психологічна травма. Він намагається не показувати, але я бачу, що він змінився. У нього опустилися руки, адже брат був близькою людиною.

Ми живемо в селі, тримаємо господарство. Раніше він усе робив, а зараз нічого не хоче, постійно прагне кудись виїхати. І виходить, що всі ці три роки я його тримаю.

Бо куди їхати? Де ми потрібні? Тут свій будинок. А він постійно поривається виїхати, хоча його батьки тут, він залишився єдиним сином, і їм теж потрібна допомога.

Ми і зараз постійно на стрьомі. Якщо вночі десь стріляють, діти сплять, то мені треба їх одягнути, побігти до підвалу, а там холодно взимку. Смішно може бути, але ми ховаємося в шафі.

Діти вже все розуміють, їм сім і п’ять років. Нещодавно на вулиці укладали асфальт на місто Гірськ, були стуки-грюки. Вони кричали: «Мамо, гримить, тут стріляють!» У них, звичайно, є психологічна травма. Але діти якось швидше відновлюються, вони забувають, заграються, а у дорослих все по-іншому.

Дружина загиблого брата мого чоловіка – психолог, сильна людина. Вона дійсно молодець! Я у неї питала: «Може, тобі потрібен психолог?» А вона відповідала: «Ні, не потрібен. І дітям теж не потрібен». І намагалася підтримати мене.

Бачу, що чоловікові дуже важко, він замкнутий у собі, усе робить через силу. Зараз вийшов на роботу в Попасній, але працює без будь-якого бажання, хоча став заступником начальника. Він постійно хоче кудись піти, виїхати.

Ми отримували хорошу допомогу, дуже вдячні Рінату Ахметову. Якось не пам’ятаю інших організацій, запам’яталася лише ця «гуманітарка». Були і памперси, і фруктові пюрешки, і соки. Тоді дитяче харчування було дуже потрібним. Там були навіть суміші, а вони в мене були штучники, і це дуже допомагало.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Врубівка 2014 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти 2014 поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я діти 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій