Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Кирило Сергійович Нугманов

«Мої дитячі іграшки все ще чекають на мене в донецькій квартирі»

переглядів: 315

Нугманов Кирило Сергійович, 16 років,

Бердянська загальноосвітня школа І – ІІІ ст. № 1

Есе "Один день"

Я – внутрішньо переміщена особа.

Про війну говорити не можу. Починаю не вперше. Починаю - і не можу. Боляче... Страшно...

Для чого мені це треба? Навіщо згадувати минуле? Про що згадувати?

Хочу пригадати, як ця проклята війна ввійшла в моє життя. І не можу. Не пригадуються деталі. Кудись поділися. Щось в пам’яті блокується. Іноді мені здається, що це й добре, інакше можна збожеволіти. Але ж треба пригадати.

…25 травня 2014 року я, мої рідні, друзі, сусіди опинилися в центрі воєнних дій на Донбасі. З цього дня ми більше не могли робити багато з того, що робили, не могли любити те, що любили до цього часу.

Але тоді я був просто учнем 4-Б класу. Маленьким, слухняним, завжди всміхненим відмінником…

А чого сумувати? У нашої сім'ї були красивий, зручний будинок, машина, стабільність, улаштованість, рівне й спокійне життя. Мої батьки – завжди веселі. Мене ніхто ніколи не сварив.
Все зруйнувалося в одну мить. 25 травня 2014 року ми запам'ятаємо на все життя…

Я був в школі, йшли звичайні уроки. Пам'ятаю, вранці у моєї однокласниці Світланки Тимченко з носу пішла кров. Наша Людмила Олександрівна повела її до медпункту, але там не виявилося ані лікаря, ані медичної сестри. Це було дивним, бо в цьому кабінеті завжди хтось був...

Мабуть, у всіх нас, маленьких та незграбних, були якісь недобрі передчуття. Щось передавалося від дорослих, адже вдома у кожного з нас вже говорили про події, що починаються в Донецьку.

Але в розмовах між собою ми, звичайно, не згадували про політику, про війну. Яке там? Яка політика?!.. Навколо весна, квітне бузок, у траві стрибають коники. Скоро кінець навчального року, потім ми станемо п’ятикласниками... Я – відмінник! Батько пообіцяв мені подарувати поїздку до… Тільки він не сказав, куди саме… Питав – відмовчувався.

У той день весь наш клас наче очікував якоїсь біди. Маленькі, ми, мабуть, щось відчували. Я досі пам’ятаю, що діти не бігали, голосно не сміялися. Хлопчики, присмирнівши, на перервах не виходили в коридор, не бігли до їдальні, не ганялися один за одним... Дивним було й те, наша вчителька часто підходила до вікна й тихенько зітхала…

І ось почалося... Десь після 4 уроку хтось, зазирнувши до класу, сказав, що слід терміново, але без паніки зателефонувати батькам і попросити їх забрати кожну дитину зі школи.

Стало так страшно, що ми навіть не зраділи цій звістці...
А вночі був дощ. Страшний вітер, здавалося, зірве дах з нашого будинку. Все навкруги тріщало, скрипіло… Тепер я думаю, що то тріщало наше мирне життя, моє дитинство, щастя моєї родини.

…Незабаром помер мій дідусь. Завжди бадьора та весела бабуся посивіла, змарніла. Стала казати, що вона відтепер як пожухле листя – куди вітер, туди й вона.  

Через кілька місяців ми поїхали з рідного міста. Спочатку – до моєї другої бабусі, а потім – до тітки. Із Донецька ми виїжджали поспіхом, наче злодії. Мені не дозволили взяти іграшки, та я й не наполягав.

Ми вивезли ложки, халати, тапки та… Україну... Все життя – в п’ятьох сумках. Куди їхали – не знали. Просто треба було рятуватися. Там, на мирній частині України, люди живуть без війни. Туди, туди!.. Там – МИР!

А перед очима й досі – зруйновані будинки, пробиті снарядами дахи, вибите скло, цегла, дитячі речі... І прокльони... І сльози, сльози, сльози... Сльози, від яких можна захлинутися.

…Війна відібрала в нас багато чого. Майже все. Відтоді я став дорослим. І вже ніколи не був відмінником. Байдуже.

Все, що відбувалось тоді й триває досі, є настільки сильним психологічним потрясінням, що я намагався, вірніше, моя пам'ять робила все, щоб скоріше забути ті чорні дні.

Але ж про це треба пам’ятати. Треба. Треба.
…А мої дитячі іграшки все ще чекають на мене в донецькій квартирі. Почекай, моє дитинство! Я повернуся. Обов’язково!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення діти обстріли Донецька Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій