Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Станіслав

«Мій будинок пограбували й підпалили»

переглядів: 710

Станіслав виріс у Луганську й не планував жодних переїздів. Лише за кілька місяців життя під обстрілами навчився за звуком визначати тип і напрямок польоту снаряда. Він сподівався, що все буде, як і раніше. Але доля розпорядилася інакше, і зараз чоловік будує нове життя.   

Мій будинок пограбували й підпалили

Я народився й виріс у Луганську. Тут же до війни працював автослюсарем на заводі.

Для мене війна почалася 18 липня 2014-го. Напередодні був збитий борт МН-17, а в цей день почалися обстріли Луганська. Люди були налякані, майже ніхто ні з ким не спілкувався, не зустрічався.

Запам’ятався обстріл Луганського аеропорту. Тоді два «Гради» стріляли вночі та практично стерли будівлю. Запам’яталися й обстріли самого міста.

Коли все почалося, банки й магазини були зачинені, не було електрики, відключили воду. Спочатку були запаси води та їжі. Воду брали у приватному секторі, в одного чоловіка була своя криниця й генератор, він допомагав і води набрати, і телефон зарядити.

Перші два тижні обстрілів усі сиділи по підвалах. Потім інстинкт самозбереження кудись пропадає, і вже не боїшся абсолютно. Літають міни, чути свист, і є секунди дві, щоб сховатися в канаву або під бордюр. Народ почав виходити, ринки почали працювати. Обстріли тривали, а народ якось намагався вижити. До всього звикаєш, уже за свистом можна визначити, що летить і куди.

Мій будинок пограбували й підпалили

Мені пощастило, у бік, де я жив, мало прилітало мін. Але відчуття незабутні, коли чуєш, як летить, а потім бах – і будинок весь ходором ходить.

У вересні, коли стихли обстріли, ще можна було виїхати, хоча автовокзал зрівняли із землею. Була примарна надія, що все відкотиться назад. Після так званого референдуму, який провели 26 жовтня, а потім оголосили, що за «ЛНР» нібито проголосували 90 % мешканців, я прийняв рішення виїхати.

Коли ми приїхали до Полтави, була перша година ночі, і було дико, що місто живе спокійно, їздять машини, працюють світлофори, ходять люди навіть уночі. Ми потрапили до цивілізації, про яку вже й забули. Відчуття сильні й незабутні, немов сім років ходив пустелею, нарешті, зустрів людину й хочеться обійняти її від радості.

Потім прочитав у новинах, що розбомбили залізничні колії, і потяг, яким я їхав, був останнім, який ними пройшов.

Після Полтави був Дніпро, потім їздили різними селами. Ми з мамою їхали тимчасово, думали, скоро все закінчиться. Нас направили в Жовті Води, поселили в гуртожитку. Умови були хороші. Пізніше я знайшов роботу в Кривому Розі й переїхав.

За останні роки кардинально змінилося ставлення до людей. Я почав більше в них розбиратися, замислюватися, аналізувати. Багато що тепер здається несуттєвим і дрібним у порівнянні із цінністю самого життя.

А чи повернуся в Луганськ, складно сказати. Там усе зруйноване й заміноване. Мій будинок пограбували й підпалили. Хотілося б усе забути. Усе життя прожив у своєму місті, а мене, можна сказати, вигнали..

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Луганськ 2014 2021 Текст Історії мирних чоловіки 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення робота
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій