Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга

“Мого чоловіка контузило”

переглядів: 100

Мені 69 років. До війни жила в селі Нестерянка Оріхівського району.

Коли почалася війна, у нас зникло світло, вода. А я ще й неходяча. Ми вісім місяців просиділи в окупації. І раді, що вирвалися з тих лап. Уже не було змоги залишатися вдома. Окупанти розбивали людям хати. У нас і вікна вилітали, і дах побило. Під час обстрілів по 12 годин ховалися в коридорі. Я в кріслі інвалідному, і чоловік поруч, бо в підвал з кріслом не спуститися. Виїхати не давали. Загарбники прикривалися людьми як живим щитом.

Ліків не було. Дочка ліки надсилала, а вони не доходили. А які нерви! Таке пережили. Чоловік дістав контузію. Коли він стояв біля воріт, у сусідню хату влетіла бомба, і його відкинуло. Добре хоч живий.

Війна для нас почалася з того, що почали стріляти, літати над головами, хати трусилися. Танки гуділи по всій Нестерянці. Вибухи кругом.

Дочка говорила: «Виїжджайте», а ми думали, що скоро все скінчиться. Та ставало тільки гірше. Вона й до перевізників зверталася, будь-які гроші пропонувала. Але вони, почувши «Нестерянка», відмовлялися: мовляв, там кадирівці, вони нікого не випускають. Це було в квітні-травні 2022 року.

Окупанти забирали в людей телефони, машини. Зайшли до однієї дівчини і ґвалтували її багато днів, і не по одному. Забили їй паркан дошками, щоб не втекла. Вона вже й вени собі різала. Але якось вибралася, ховалася у порожніх хатах. Потім її вивезли разом з нами. Нелегально, без паспорта.

Хіба це люди? Це тварини

Людей, яких вбивало уламками, ховали просто на подвір’ях, у палісадниках. Кладовище все було заміноване, туди не пускали. 

До Запоріжжя ми приїхали аж 20 жовтня. Окупанти прийшли, кажуть: «Хто бажає, може з паспортом поїхати». І ми забрали собаку й виїхали.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Нестерянка 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій