Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Світлана

«Мені вже снилося, що відбуваються воєнні дії»

переглядів: 742

Озброєні люди і їхнє недобре ставлення до місцевих жителів змусили сім’ю Світлани задуматися про від’їзд. Воєнні дії вона не застала, однак розмірений плин життя було порушено. Після від’їзду думати про те, що залишилося в Донецькому будинку, спокійно вона не може.

Я відчула, що почалася саме війна, коли ми почули, як у районі Мар’їнки ухають вибухи. У цей день ми вже зрозуміли, що все змінилося, і швидше за все, нам доведеться виїхати надовго.

Потрібно було приймати рішення та їхати, тому що своїми силами, на жаль, нічого не можемо зробити. Я зрозуміла, що в Донецьку в найближчі роки жити не буду. Хоча не хотілося в це вірити, звичайно. Ми шукали місто, куди переїжджати, і що нам далі робити.

У Донецьку з’явилися озброєні люди, які ходили в супермаркетах і поводили себе не дуже доброзичливо по відношенню до постійних відвідувачів цих магазинів, поводили себе, як господарі. І це було не дуже приємне відчуття – хтось прийшов непрошений і поводиться ще й ось так.

Я працювала неподалік від свого будинку. Я виключила поїздки в громадському транспорті, оскільки в ньому знаходилися озброєні люди, і це впливало на мене. Я знала, як мені пішки дійти до роботи й не зустріти цих людей на своєму шляху. Я почала більше ходити пішки й менше виходити на вулицю, якщо мені не було потрібно. Тобто вільні прогулянки припинилися за кілька тижнів до нашого від’їзду. Ми намагалися далеко не виходити за межі свого ареалу проживання. Магазин – дім – робота.

Рішення виїхати було важливим і складним. Воно реально вплинуло на психологічний стан, тому що це був уже цей пік, коли я спати не могла нормально. Мені снилися гелікоптери-літаки, що відбуваються воєнні дії, яких я не бачила, по суті, своїми очима, але вони мені снилися.

Чоловікові на роботі сказали, що його офіс переводять у Дніпро, і ми туди поїхали. Пам’ятаю, на донецькому вокзалі в ті дні була дуже напружена ситуація. Усі люди кудись брали квитки, біля кас стояли величезні черги. У всіх в очах був страх, люди поспіхом купували квитки хоч куди-небудь.

Ми виїхали, і я не була вдома сім років. Чесно кажучи, намагаюся не планувати нічого з приводу повернення додому. Мені складно взагалі думати про дім, тому що я не знаю, що буде тут і там.

Зараз я повністю змінила профіль своєї діяльності. Раніше я працювала інженером в екологічній організації, а тепер у благодійності та громадському секторі. Усі буденні проблеми на роботі або конфлікти з людьми, які тобі зустрічаються у житті, для мене тепер не є такою непереборною проблемою. Після того, що сталося з нами, більшість проблем – це дрібниці життя.

На території, де я зараз мешкаю, не ведуться воєнні дії, у мене немає прив’язки до нерухомого майна. У мене досі немає квартири в новому місті. Тобто, я більше відчуваю не безпеку, а мобільність свою.

Я навчилася адаптуватися до нових умов. Зрозуміла, що людина може подолати будь-яку життєву ситуацію. Якщо в неї для цього є бажання, тоді з’являться і сили.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд безпека та життєзабезпечення житло робота перший день війни обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій